Barnbarn lockar till tidigare pension
Att ha barnbarn ökar benägenheten hos mor- och farföräldrarna att sluta jobba och gå i pension.
Mor- som farföräldrar med barnbarn över förskoleåldern väljer att gå tidigare i pension. De slutar arbeta tidigare än personer med barnbarn i yngre åldrar, visar en ny studie. Ju äldre barnbarn, desto hellre går man i tidig pension.
– Det är möjligt att mor- och farföräldrar i Sverige drivs av sina egna behov av att ha tid för en givande och ömsesidig relation med barnbarnen. Det blir möjligt först när de har blivit lite äldre, säger Linda Kridahl, forskare i demografi vid Stockholms universitet, som har genomfört studien.
Läs också: Företagare är mormorsledig en dag i veckan: ”Det bästa jag ha gjort”
Komplicerat dela tiden
Många barnbarn eller flera barnbarnskullar gör också att en person går tidigare i pension.
– Det kan bero på att det blir för komplicerat att dela sin tid mellan flera olika familjer och samtidigt jobba, säger Linda Kridahl.
Studien är den senaste i en nyligen framlagd doktorsavhandling och bygger på registerdata över alla personer i Sverige som mellan 1993 och 2012 fyllde 58 år.
Flexibla arbetstider
Idag kan man tidigast gå i pension vid 61 års ålder. Med den nya pensionsöverskommelsen vill politikerna senarelägga den tidigaste pensionsåldern till 64 års ålder. Det kräver ett flexiblare arbetsliv om inte relationen med barnbarnen ska bli lidande.
– Ett mer barnbarnsvänligt arbetsliv med mer flexibla arbetstider eller möjlighet att jobba deltid skulle kunna förenkla för mor- och farföräldrar att jobba längre, säger Linda Kridahl.
Läs också: Nu ska pensionsåldern höjas – kraftigt