Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 januari 2018

Barndiabetes orsakas inte av komjölk

Mjölk är inte en orsak till typ 1-diabetes hos barn. Farhågorna om ett samband är felaktiga, visar en studie.

FOTO: Istock

Sedan 80-talet har det skett nästintill en fördubbling av barndiabetes. Under samma tid har användningen av modersmjölksersättning från mjölkkor ökat. Forskare har därför antagit att komjölken skulle ligga bakom ökningen av diabetes, i kombination med genetiska faktorer.

Läs också: Oatlys vd: Vi har inte startat ett mjölkkrig

Ogrundade misstankar

Nu visar en internationell undersökning att farhågorna är ogrundade. I undersökningen deltog 2 159 barn med genetisk risk för diabetes under 15 års tid från 15 länder, däribland Sverige.

Ena hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner när barnen ammade. Andra hälften fick vanlig modersmjölksersättning. Därefter analyserades sambandet mellan formen av modersmjöksersättning och uppkomsten av diabetes. Slutsatsen: att ersätta modersmjölken med modersmjölksersättning med vanlig komjölk ökar inte risken för diabetes.

– Det innebär att det finns något i vår livsmiljö som ökar risken att insjukna, säger Mikael Knip, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien, till Sveriges Radio.

Läs också: Krig om klassiska ostsorter

Virus kan orsaka

Utifrån studien kan man dra slutsatsen att en minskning av ersättning med komjölk inte är en säker metod att förebygga diabetes. En förklaring till diabetes i barnens livsmiljö kan vara förkylningsviruset coxsackie, uppger Mikael Knip till Sveriges Radio. Ett vaccin kan vara på gång inom sex-sju år.

Läs också: Möt Kerstin Persson: mjölkbonden känd från tv-reklamen!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen