Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 augusti 2019

Barnfamilj sökte by – Gunnar, 87, räcker ut en hand

Efter att en barnfamilj med vänner annonserat efter en by på landet att flytta till står Gunnar Andersson, 87, i Kalix Övre Bygd med öppna armar.

– Jag kan hjälpa er att komma till rätta här!

 Lars Munk och Eva-Lena Henriksson och deras två barn har letat efter en hel by att flytta till tillsammans med kompisar.
Lars Munk och Eva-Lena Henriksson och deras två barn har letat efter en hel by att flytta till tillsammans med kompisar. FOTO: Anna-Lena Henriksson

I somras skrev Eva-Lena Henriksson och sambon Lars Munk i Pajala ett inlägg på Facebook där de sökte efter en ”mindre by vid vatten för fredligt övertagande”.

Det lät skojigt, men hade en allvarlig underton. Paret ville tillsammans med vänner etablera sig i en by på landet. Och nu kommer ett seriöst erbjudande!

Läs också: De vill flytta till landet – letar efter en hel by

Sträcker ut en hjälpande hand

Gunnar Andersson bor i Vitvattnet i Kalix kommun. Han tror sig sitta på det barnfamiljen letar efter.

– Vi i Kalix Övre Bygd behöver folk som kan etablera sig här. Vi har allt som de säger sig vilja ha: Ett 40-tal tomma hus, åkermark, vacker natur med skogar och berg, sjöar, centrum med affär och bensinstation samt skolskjutsar, säger Gunnar Andersson.

– Jag har bott i trakten hela livet. Jag är pensionär sedan länge och vill passa på att göra någonting åt avfolkningen när jag fortfarande kan. Om paret kontaktar mig kan jag hjälpa dem att komma till rätta här.

Vill få in nya krafter

 Familjerna vill gärna att det ska finnas möjlighet till fiske och jakt.
Familjerna vill gärna att det ska finnas möjlighet till fiske och jakt. FOTO: Anna-Lena Henriksson

I sin annons skrev familjen att de vill ”byta hamsterhjulet mot vildmarken, beroende mot självhushållning, materialism mot återbruk och letar efter en plats där vi kan leva som bosättare.”

Gunnar Andersson tycker att det låter som en perfekt match för Kalix Övre Bygd där flera hus står tomma större delen av året.

– Många gånger går gårdarna här i arv. Ägarna bor i Luleå eller Kalix och använder husen till sommarnöjen. Jag tycker det vore bättre om det kom nya krafter och tog över så det blev liv året om.

– Paret kan ju komma hit och titta först. De verkar känna till bygderna och skulle inte vara alldeles bortkomna här, säger Gunnar Andersson och syftar på att Eva-Lena kommer från den lilla byn Kulmungi utanför Korpilombolo.

Fått fler tips

Men Gunnar Andersson är inte den enda som försökt väcka Eva-Lena Henrikssons och Lars Munks intresse.

Nils och Birgitta Fors som bor i Dalarna har en gård i Pajala kommun som ”behöver ett generationsskifte.”

– Här finns tillgång till jakt och fiske, och cirka 620 ha mark, skriver de i ett mejl till Land.

Har redan fått napp

När Land kontaktar Eva-Lena Henriksson visar det sig att de har hittat just en gård som uppfyller familjens kriterier.

– Tack för tipsen men vi har redan köpt en liten skogs- och jordbruksfastighet med stall för tre hästar utanför Pajala i en by som heter Kieksiäisvaara. Vi planerar för fullt inför nästa sommar, förhoppningen är att bli så självförsörjande vi bara kan. Så höns och någon typ av köttdjur och växthus står på prioriteringslistan. Men i höst är det familjen, tre hästar två hundar och en stallkatt som flyttar ut dit, säger Eva-Lena Henriksson

– Nu gäller det bara att vänta och se om fler gårdar i närheten kommer ut på marknaden till våra vänner, tillägger hon.

Läs också: Miljardärens plan – så ska han locka barnfamiljer till bygden!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen