Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 februari 2018

Batterifabriken väcker optimism i Skellefteå

1924 hittades mineraler på Fågelmyran. Det ledde till guldfeber och en gruvbrytning som är viktig än i dag.

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman tvekar inte:

– Northvolt är det största som har hänt bygden sedan dess.

 Lorents Burman (S) är kommunalrådet som står inför stora utmaningar. ”Det blir tufft, men hellre utveckling än avveckling. Det som sker här är omtumlande”, säger han.
Lorents Burman (S) är kommunalrådet som står inför stora utmaningar. ”Det blir tufft, men hellre utveckling än avveckling. Det som sker här är omtumlande”, säger han. FOTO: Pär Bäckström

Det är september 2017 och stämningen vid Scandic Hotell i Skellefteå är förväntansfull. Kommunledningen och ledningen för Northvolt har bjudit in allmänheten till samrådsmöte för att berätta om planerna på en gigantisk batterifabrik och att svara på frågor.

Läktare har byggts upp i stans största konferenslokal och kommunalrådet Lorents Burman hoppas att det ändå ska komma 400 personer. ”Det vore fantastiskt”, tänker han.

Det kommer inte 400 personer. Det kommer betydligt fler. Vid 850 säger brandmyndigheten stopp och några hundra får helt enkelt vänta i dörren.

– Jag tror att folkets engagemang var helt avgörande för att vi fick Northvolt, säger Lorents Burman i dag.

Läs också: Staten stödjer batterifabrik med 146 miljoner

Största industrisatsningen

Det är den största industrisatsningen i modern svensk historia och till sommaren ska spaden sättas i backen, sägs det. 2 500 nya jobb ska skapas, sägs det.

Northvolt, med vd Peter Carlsson i spetsen, vill börja tillverka litiumjonbatterier för bilar, vindkraftverk och industrier i gigantisk skala.

 En grävmaskin och några fickor för timmer. Det är allt som än så länge syns av det som kallas för det största svenska industriprojektet i modern tid.
En grävmaskin och några fickor för timmer. Det är allt som än så länge syns av det som kallas för det största svenska industriprojektet i modern tid. FOTO: Pär Bäckström

Vi befinner oss i Bergsbyn, sex kilometer från Skellefteås centrum. Jag och fotografen har tagit oss till den plats där Northvolts fabrik ska byggas.

Trots att termometern visar plusgrader blåser det ändå isande kallt. De som bor här säger att det nästan alltid blåser vid Bergsbyn.

Läs också: Jubel i Skellefteå – vann kampen om batterifabriken

Lite högre upp skönjer vi en fabrik, annars är det mest skog. Det enda tecknet på att det snart kommer att stå en fabrik här, vars motsvarighet bara går att finna i Nevadaöknen, är några fickor som gjorts i ordning för att lagra timmer. En omfattande avverkning väntar för bygget som ska förändra Skellefteå för alltid.

 Elina Markström vågar inte tro på batterifabriken ännu. ”Men blir det av är det ju helt galet”, säger hon.
Elina Markström vågar inte tro på batterifabriken ännu. ”Men blir det av är det ju helt galet”, säger hon. FOTO: Pär Bäckström

”Skulle betyda mycket”

Paret Ove Och Ella Sjöström kommer gående på sin dagliga hundpromenad. De är båda positiva till Northvolt, men har ännu inte vågat ta ut den där riktiga glädjen.

– Det vore verkligen kul om det blev av. Det skulle betyda så mycket, inte minst arbetstillfällen, säger Ove.

– Men det är klart att man är lite skeptisk. Det är ju enorma pengar som krävs bara för att starta det, säger Ella.

Ove tittar ut över skogen, nämner något om kantarellområden som försvinner, och säger:

– Man tänker ju på det där som hände i Pajala. Det var en rysare, alla som köpte aktier och förlorade sina besparingar. De har ju rent av nästan samma namn.

Ja, Northvolt låter onekligen likt Northland – gruvan i Pajala som precis hann starta innan den gick i konkurs.

Redo för ökning

På andra våningen i Stadshuset har Lorents Burman (S) en underbar utsikt mot en park och älven som går genom staden. Burman är sprungen ur fackföreningsrörelsen och på väggen har han en tavla av Olof Palme.

Läs också: Google köper stort område i Dalarna

Utanför hans kontor står kommunens stolta slogan som utlovar 80 000 invånare 2030, vilket innebär en ökning med cirka 7 000.

– En del var nog skeptiska till det löftet innan Northvolt, men nu känns det väldigt realistiskt, säger han samtidigt som han bjuder på kaffe.

– Visionen var faktiskt sjösatt innan Northvolt kom upp och det är jag tacksam för. För hade vi inte sjösatt den hade vi inte varit beredda. Nu finns en beredskap för allt som måste göras.

Ja, Skellefteå gör sig redo för en förvandling och expansion och det innefattar mycket. Nya bostäder måste fram, nya industriområden, förskolor, grundskolor, vägar och järnväg.

– En sån här etablering påverkar hela kommunen, ja hela regionen. Jag har sagt det från första stund, att Northvolt har varit lagarbete.

Burman tar oss med på en liten historievandring och berättar om den befolkningsminskning som drabbade Skellefteå och många andra kommuner efter kraschen i början av 90-talet.

– Från -95 hade vi en tillbakagång i befolkning som varade i 15 år. 1996 hade vi 1 500 tomma lägenheter. Vi fick skänka bort bostadsrätter. Nu riskerar vi snarare växtverk. Det känns omtumlande.

 Erik Holm och Kjell Karlsson är försiktigt optimistiska inför projektet. ”Än vågar vi inte ropa hej”.
Erik Holm och Kjell Karlsson är försiktigt optimistiska inför projektet. ”Än vågar vi inte ropa hej”. FOTO: Pär Bäckström

Vågar inte ropa hej

På Möjligheternas torg (ja, torget i Skellefteå centrum heter så) träffar vi en pigg trio som livligt diskuterar Northvolt och alla möjligheter företaget innebär för orten.

Svea Karlsson, Erik Holm och Kjell Karlsson jublar över beskedet – men ändå inte hela vägen.

– Vi vågar nog inte ropa hej än. Vi hopar H! Sedan hoppas vi att det inte blir ett EJ utan att vi får ropa hela ordet, säger Erik.

– Men redan nu måste vi ge en stor eloge till kommunen. De har slagit ut många konkurrenter. Du vet, vi är ett mellanland mellan Umeå och Luleå. Vi har ofta kommit i kläm och känner oss lite som lillebror, säger Alf.

– Jag tycker att allt låter sagolikt, men jag vill nog se att det händer lite mer innan man verkligen vågar hoppas, säger Svea.

Läs också: Ministerns 3 nyckar till en levande landsbygd

Gick bakom kulisserna

Skellefteås tidning heter Norran och den har följt processen med Northvolt från första parkett.

Lars Andersson var tidigare chefredaktör men har i dag titeln senior reporter med just affärslivet som specialområde.

När vi träffar honom på redaktionen har han precis färdigställt ett gigantiskt reportage om turerna kring Northvolt.

– Det blev 25 000 tecken långt, en riktig long read, säger han och skrattar.

Reportaget speglar spelet bakom kulisserna under några väldigt spännande månader.

– Jag tar avstamp från ett pressmeddelande som kom i mars och avslutar med presskonferensen i Stockholm den 19 oktober då det stod klart att Skellefteå vann, säger Johansson. Det handlar mycket om tankar hos individerna. När kände du att det skulle gå vägen? Vad hände egentligen? Under processen kunde de inte säga så mycket, nu får vi veta varför de gjorde som de gjorde.

 ”Stärkt ego”. Senior reporter Lars Andersson har granskat Northvolt för lokaltidningen Norran och tror att projektet betytt mycket för Skellefteå, även om det inte skulle bli av. ”Det har stärkt vårt ego och fått oss att samlas mot ett mål”, säger han.
”Stärkt ego”. Senior reporter Lars Andersson har granskat Northvolt för lokaltidningen Norran och tror att projektet betytt mycket för Skellefteå, även om det inte skulle bli av. ”Det har stärkt vårt ego och fått oss att samlas mot ett mål”, säger han. FOTO: Pär Bäckström

Vad tror du själv att Northvolt har betytt och kommer att betyda för Skellefteå?

– Oavsett om det blir av eller inte så har det varit bra för egot. Och att alla känner att man ställer upp för något tillsammans.

– Sedan fungerar ju Northvolt som en magnet som kan möjliggöra ännu fler etableringar. Det är nog många som undrar vad de har sett som de själva inte har förstått.

Lars Johansson berättar att Skellefteå vänt på hela sin marknadsföring. Det som tidigare var stadens problem, att den ligger mitt emellan Luleå och Umeå, har i dag vänts till en fördel.

– Det är så man marknadsfört flygplatsen också. Att Skellefteå faktiskt ligger perfekt. Då får du två studentstäder på köpet. Vi har 50 000 studenter om vi åker 13 mil norrut eller söderut.

Läs också: Trafikverket säger ja till Norrbotniabanan

Nu väntar spännande tider för staden och som journalist slickar sig Lars Andersson om munnen.

– Det är knappast något man trodde man skulle få uppleva som journalist. En helt världsunik industrisatsning.

Vilka fallgropar ser du?

– Jag är kanske inte rätt man att göra den analysen, men låt oss se spaden i marken först, sedan kan vi diskutera resten. Man måste vara ärlig mot folk, det är ett gigantiskt industriprojekt och det finns inga garantier. Men ingen av de jag pratar med känner någon oro. Alla är övertygade om att det här ska bli av.

En ny era på väg

Tillbaka till Lorents Burmans arbetsrum och en diskussion som handlar om en helt ny era.

– Gruveran och skogseran har varit oerhört viktiga för Norrland. Nu går vi in i en ny era som inleddes med när Luleå fick Facebook. Det var att vända blad i historieboken.

Skellefteås kommunalråd säger att om inte Luleå vunnit kampen om Facebook för sju år sedan hade inte ens Skellefteå kommit på tanken att räcka upp handen när det gällde Northvolt.

– Vi blev givetvis jätteimponerade, men tänkte också att om de kan så kan vi. Luleå ska ha en väldigt stor cred.

Hur ser du på Skellefteå om tio år?

– Jag ser att vi och många andra i Norrland vänt trenden och uppfattningen som mörkt och trött. Det har varit gruva och skog. Nu ser vi en ny teknologisk era med serverhallar och energilösningar.

 Planen. Så här är Northvolts batterifabrik i Skellefteå tänkt att se ut.
Planen. Så här är Northvolts batterifabrik i Skellefteå tänkt att se ut. FOTO: Northvolt

Ser du några hot mot att Northvolts fabrik ska bli verklighet?

– Vid alla investeringsprojekt kan det uppstå problem. Men vi är vana vid etableringar och det viktiga för oss är att minimera riskerna för Northvolt. De har en stor utmaning att finansiera detta och det ska vi vara på det klara med.

Men det verkar som om Northvolt redan höjt självkänslan rejält i kommunen?

– Visst är det så. Det här har ju inte hänt sedan 1924 då Boliden hittade mineraler. Det är fantastiskt för Skellefteå, men även för hela regionen. Det är fantastiskt för hela Sverige.

Vågar inte vara optimist

Ungefär där befinner sig Skellefteå just nu. En försiktig eufori. En glädje som väntar på att få släppas lös, men fram till dess en sund försiktighet.

På Möjligheternas torg träffar vi Elina Markström. Hon har valt att inta största möjliga försiktighet och vågar inte vara optimist ännu. Hon har inte ens velat sätta sig in i frågan.

– Jag har läst att de ska hit någonstans. Men vart? Mot Hedensbyn någonstans, tror jag.

Varför är du inte mer insatt?

– Jag är en sån där som inte engagerar mig innan det är klart. Jag tycker allt är lite luddigt ännu. Men blir det av så är det ju helt galet. Var ska alla människor rymmas?

Läs också: Staten stödjer projektet med 146 miljoner

Northvolts jättesatsning

• Northvolts batterifabrik planeras på en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm.

• Batterier med en kapacitet av 32 GWh per år ska produceras, vilket kan göra batterifabriken till Europas största.

• Ambitionen är att byggstart ska kunna ske under andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång 2023.

• En demo- och utvecklingsavdelning förläggs till Västerås.

• Total kostnad för projektet beräknas till omkring 40 miljarder kronor. Bland finansiärerna finns Stena, Scania, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och innovationsmyndigheten Vinnova.

• I dagarna stod det klart att Energimyndigheten går in med 146 miljoner kronor till pilotanläggningen i Västerås.

• Ännu är finansieringen långt ifrån klar. Enligt rapporter i flera medier saknas ännu huvuddelen av finansieringen.

Guldstaden kan bli batterimetropol

Stad i Västerbottens län. Omkring 72 600 invånare i hela kommunen.

Kallas ibland ”Guldstaden” tack vare Bolidens långvariga verksamhet i området, samt det berömda Skelleftefältet, ett av världens mineralrikaste.

Kommunens helägda kraftbolag, Skellefteå Kraft, är det näst största svenskägda kraftbolaget efter Vattenfall.

Mineralrikedomen, den goda energitillgången och närheten till två universitet nämns som bidragande orsaker till Northvolts beslut att etablera sin batterifabrik här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen