Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juli 2019

Bättre skördeläge i sommar

Efter förra årets krissommar ser skördeläget för landets spannmålsodlare betydligt bättre ut. Framför allt är det vete och råg som kommer att ge höga skördar.

 Prognosen för årets skörd ser bra ut. Men det gäller att vi får normala sommartemperaturer och lagom regn resten av sommaren.
Prognosen för årets skörd ser bra ut. Men det gäller att vi får normala sommartemperaturer och lagom regn resten av sommaren. FOTO: Mostphotos

Förra sommaren blev extremt tuff för Sveriges lantbrukare med rekordvärme och rekordtorka.

Nu ser den här sommaren ut att visa helt andra resultat.

Läs också: Elva saker du kanske inte visste om svensk mat

Ökning med 75 procent

Årets spannmålskörd kan 6,3 miljoner ton jämfört med förra årets 3,6 miljoner ton, enligt Lantmännens prognos.

Det innebär en ökning på hela 75 procent och att årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd blir bättre än femårssnittet.

– Det här betyder att vi återgår till en mer normal skördenivå, med ett femårssnitt på 5,8 ton. Med tanke på förra årets skördetapp är det jätteviktigt att lönsamheten för Sveriges spannmålsodlare förbättras, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

Ser bra ut på fälten

Förra årets varma temperaturer gav förutsättningar för en rekordstor höstsådd. Större andel höstgrödor, som avkastar mer än vårgrödor, bidrar till den höga förväntade skörden.

Överlag ser det bra ut på fälten och framför allt vete och råg kommer ge höga skördar. Vissa regioner har dock fått för lite regn, vilket kommer påverka avkastningen.

Läs också: Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad mat

Värre för oljeväxterna

Även oljeväxterna, i synnerhet höstraps, har på sina håll tagit skada av väderförhållandena. Under april saknades regn i västra, östra och mellersta Sverige, vilket gjorde att rapsen inte hann tillgodogöra sig kvävet i tid. Den skadades även av nattfrost så sent som i maj.

Förutsätter bra väder

– Nu hoppas vi att vädret håller i sig med normala sommartemperaturer och lagom regn. Skulle vi få 30 graders värme i flera veckor skulle skörden sjunka. För att maltkorn och brödvete ska hålla kvaliteten är det däremot viktigt att vi har en solig skördemånad, säger Mikael Jeppson.

Läs också: Håll koll på vädret där du bor med Grönt väder

Inte tillräckligt

Trots den positiva prognosen för årets skörd är det inte tillräckligt för att reparera de ekonomiska skadorna från förra sommaren.

– Det var en smäll på 10 miljarder kronor och för den enskilde lantbrukaren innebär det i praktiken att du inte kan ta ut lön ur företaget på ett par år, säger Åsa Odell, vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, till SR.

Läs mer på Land Lantbruk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen