Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 mars 2017

Belgisk turistsuccé i Ockelbo: Vi säljer tystnad till stressade européer!

Två belgare, Jeroen Sleurs och Sam Lormans, har blåst nytt liv i Åmotsbruk. De vet precis vad turister från Europas storstäder längtar efter. Hela orten tjänar på deras exklusiva naturturism!

Bild 1/2
Bild 2/2

Utsikten från det lilla hotellet på åsen är hisnande. En grönskande dal sträcker ut sig med blånande, skogsklädda berg vid horisonten. En lisa för själen för en stressad stadsbo från Belgien, Storbritannien eller Nederländerna.

– De tror inte att det är sant när de kommer hit. Att det finns så mycket natur och att det är så tyst, berättar Jeroen.

Belgisk.ockelbo.balkong
Sam och Jeroen på balkongen till sitt nyrenoverade hotell. Bakom syns dalen och skogarna som de bygger sitt turistföretag på.

Förskolan har byggts om till hotell och restaurang

Blicken bakom de blå bågarna är ekorrpigg och Lands utsända har fullt sjå att hinna med honom uppför trappan. Han visar oss runt i hotellet som är det senaste i hans och Sams växande turistsatsning. Det är inrymt i den gamla förskolan, som renoverats och byggts om till fem rum, en restaurang och snart även en yogastudio.

95 procent av gästerna är utländska

Vi tittar in i ett av rummen, som snart ska få sina första gäster. Stilen är avskalad med väggar målade i åskblått, vita snickerier och ett möblemang som enbart består av en stor säng, en avlutad kommod och ett skrivbord. Ingen tv finns, men wifi.

Här ska det vara vilsamt och lugnt, en plats att varva ned på för stressade européer.
– 95 procent av våra gäster är utländska. Det är människor som vill få uppleva något genuint, få komma ut naturen och tystnaden. Man kan säga att vi paketerar och säljer tystnaden här, säger Jeroen.

Belgisk.rum
Jeroen visar ett av rummen i det nya hotellet. Smakfullt inrett i med åskblå väggfärg, vita snickerier och ingen TV.

Det är hans fascination för Sverige som förde honom och Sam hit. Redan som barn fick han upp ögonen för landet i norr som hade det som han längtade mest efter: snö. Därför blev Sverige ett självklart val när de skulle skaffa ett sommarhus.
– Kriteriet var att det skulle ta max två timmar med bil från Arlanda och att det var snösäkert. Då visade sig Åmotsbruk passa perfekt, berättar han.

Flyttade in i det gamla församlingshemmet

När de besökte den gamla bruksorten förstärktes deras positiva känsla. Och när de tittade på det lediga huset där, det gamla församlingshemmet på åsen ovanför Hammardammen, var de fast.
– Det var kanske några ortsbor som höjde på ögonbrynen när två belgiska män flyttade in i byns församlingshem. Men folk har varit så hjälpsamma och vänliga, säger Jerouen.

Anlitar bara lokal arbetskraft

Relationen blev ännu bättre när Jeroen och Sam beslöt sig för flytta permanent till Sverige och startade turistföretaget Stilleben som snart gav ringar på vattnet på orten.
– För oss är det självklart att anlita lokala företag och hantverkare när något ska renoveras. Och vi samarbetar med flera ortsbor som har stugor att hyra ut som vi har med i vår förmedling, berättar Jerouen.

Båda lärde sig svenska – innan de flyttade hit

Han pratar perfekt svenska, med bara en svag fransk brytning. Även Sam pratar flytande svenska. Något som de lärde sig innan de flyttade till Åmotsbruk, genom att gå kurser och plugga på egen hand hemma i Belgien.
– Vi ville kunna prata svenska med folk här på orten, inte förlita oss på att alla måste kunna engelska. Det blir en mycket bättre kontakt, säger han.

Björn Hänninen, från Åmotsbruk. har fått extraknäck som skogs- och träningsguide åt turister.
Björn Hänninen, från Åmotsbruk. har fått extraknäck som skogs- och träningsguide åt turister.

Det har funkat märker vi när vi går på vägen utanför hotellet. Flera ortsbor vinkar och hejar glatt på Jeroen. Ur en bil vid skolan intill kliver 33-årige Björn Hänninen ut för att prata lite. Han jobbar på skogsbolaget Stora Enso men jobbar extra som skogsguide på Jerouns och Sams turistföretag. Då han själv är sportig, springer långlopp och längdskidor bland annat, lockar han en ny typ av turister till Åmotsbruk.
– Jag kör löpträning i skogen under sommarhalvåret och längdskidåkning på vintern. Det är jättekul att få göra något nytt utöver det vanliga arbetet, säger han.

Ortsborna ser dem som friska fläktar

I veckan ska han guida ett gäng från London som vill löpträna i skogen. Till vintern hoppas han kunna anlägga en 5,2 mil lång längskidbana i dalen, med hjälp av EU-stöd.
– Jeroen och Sam varit som friska fläktar här med alla sina idéer. De ser värdet i vad som finns här på ett annat sätt än vi som bor här, det är lätt att bli hemmablind, säger han.

Marknadsför företaget proffsigt

Dessutom har Jeroen ett stort kontaktnät inom resebranschen, efter att ha arbetat på SAS med försäljning och marknadsföring i många år. Det underlättade i starten. Deras företag Stilleben marknadsförs proffsigt i Belgien, Tyskland, Nederländerna, Schweiz med flera, både genom hemsidor och personligen på olika turistmässor. Nyligen besöktes de av den scweiziska journalisten Andrea Ullius, som tagit två av bilderna i reportaget , för schwedenhappen.ch som är hennes blogg.

Sjöarna, skogen och de röda stugorna är exotiskt för europeiska storstadsbor.
Sjöarna, skogen och de röda stugorna är exotiskt för europeiska storstadsbor.

Och det som lockar mest är enkla saker som fisketurer med en eka i en insjö, skogspromenader där man kanske kan få se ett björnspår och att få övernatta i en koja.
– Ja, kojan är väldigt uppskattad. Många utländska turister tycker det är spännande att få gå flera kilometer i skogen för att nå den – och sedan sova mitt i en vildmark. Vissa kan bli lite rädda för björn och varg, men då kan vi lugna dem, berättar Jeroen.

Lyxig variant av skogsarbetarkoja

Det är en lyxigare variant av en skogsarbetarkoja, fullt utrustad med el, vatten och förbränningstoa. När gästerna kommer dit är kylen full med mat och sängarna bäddade. För den standarden vill de utländska gästerna ha, liksom egen dusch och toalett på vandrarhemmet.

Har lärt sig bruksmentaliteten

Han och Sam har vant sig vid att bo på den svenska landsbygden. Jeoren som är en entusiast och idéspruta har lärt sig att lägga lite band på sig för att inte stöta bort folk.
– Ja, folk är lite blyga här, jag får ta det lugnt inte bara kasta mig över människor med mina idéer. Det är bruksmentaliteten, det ska ta lite tid, säger han.

Har köpt en egen liten ö

Jeroen och Sam utvecklar ständigt sin företagsidé med vildmarkslyx för centraleuropéer med hyfsat stor plånbok. Förutom det nya hotellet har de köpt en egen liten ö i sjö Djupsund med ett litet hus, plus den lyxiga skogskojan som kan bli fler.
– Ja, det gäller att sticka ut. Vi konkurrerar med andra exklusiva naturturismföretag, som trädhotellet i Norrbotten till exempel, säger Jeroen.

Belgisk-bastu2
Magiska bastubad året om vid vandrahemmet, med glasvägg ut mot Hammardammen. Ritad av två italienska arkitekter som blev förtrollade av naturen här.

Nominerades till fint turistpris

Häromåret nominerades Stilleben som Gävleborgs läns kandidat till det Stora Turismpriset för sin naturturism och lokala förankring.
– Oj, det var mycket hedrade och en stor uppmuntran. Vi älskar verkligen att bo här och vill fortsätta att utveckla nya projekt tillsammans med ortsborna, säger Jerouen

Järnbruket startade på 1700-talet

Åmotsbruk ligger i Ockelbo kommun, i Gästrikland och har cirka 300 invånare. På 1700-talet startades järnbruket här, då trakten är rik på både skog och vattendrag. Bruket och arbetarbostäderna finns kvar i bevara skick. I dag är skogsföretaget Stora Enso den största arbetsgivaren.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen