Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj 2018

Belönas med Läsarnas pris: Örjan Berglund i Jörn

Restaurang, bowlingbana, hotell och hjälp till företagare. Det är några av Örjan Berglunds förverkligade projekt i den västerbottniska byn Jörn. Nu har Lands läsare röstat fram honom som sin favorit bland de många landsbygdshjältarna som nominerats till Hela Sveriges Land-stipendium.

 Restaurang, bowlingbana, hotell och hjälp till företagare. Det är några av Örjan Berglunds förverkligade projekt i västerbottniska byn Jörn. Nu har Lands läsare röstat fram honom till favorit.
Restaurang, bowlingbana, hotell och hjälp till företagare. Det är några av Örjan Berglunds förverkligade projekt i västerbottniska byn Jörn. Nu har Lands läsare röstat fram honom till favorit. FOTO: Erland Segerstedt

– Oj, det var fantastiskt roligt, nu ska jag bjuda all min personal på tårta, ler den 54-årige mångsysslande entreprenören i Jörn.

Örjan Berglund har fått den insomnade byn i Västerbottens län att vakna. När kommunen vill lägga ned bygger den driftiga och påhittiga egenföretagaren i stället upp.

Vinner Läsarnas pris

Med 30,4 procent av rösterna tog 54-åringen hem vinsten Läsarnas pris bland de fem finalisterna till Hela Sveriges Land-stipendium.

– Det känns helt osannolikt och en stor ära för mig. Bara att bli nominerad var jättekul och jag har fått höra mycket positivt av släkt, vänner och bekanta i Jörn, berättar Örjan.

Läs också: Därför nominerades Örjan Berglund till Hela Sveriges Land-stipendium

Utvecklar Storklinta skidcenter

På sistone har det varit fullt upp med kommande projektet – att investera i och utveckla Storklinta skidcenter, 15 kilometer från Jörn.

– Vi håller på att docka ihop ett turistföretag med skidanläggningen och siktar på att göra den till ett besöksmål året runt med många olika aktiviteter. Detta för att kunna utöka antalet nedfarter från fyra upp till tio-tolv, samt bygga fler liftar och stugor, säger Örjan Berglund.

Läs också: De vann Hela Sveriges Land-stipendium 2018

Örjan Berglund

Född: 24 augusti 1963.

Familj: Dottern Jessica (28).

Bor: Hus i Talliden, Jörn i Västerbotten.

Yrke: Egen företagare, entreprenör.

Intressen: Vandra i berg, resa – helst till ovanliga platser, möte med andra människor och kulturer.

Företagsengagemang:

Driver fyra egna företag: Norrskensbär, Vildmarksstugor, Jörns bullmarknad och Nordisk specialtextil.

Är större delägare i Hornavan Hotell i Arjeplog och Maxmoduler i Lycksele – samt mindre delägare i ytterligare ett tiotal bolag.

Sitter i tretton olika styrelser – varav i några av dessa som ordförande

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen