Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 maj 2019

Bensinupproret ställs in – fick inte tillstånd

Över 250 000 personer stöttar Bensinupproret 2.0. Men protesterna som var planerade för tolv städer på fredagen skjuts upp i en vecka. Arrangörerna fick inte tillstånd för sina protester.

 Angelina Blohm Bokenhielm är en av arrangörerna bakom protesterna som nu flyttas fram till den 17 maj.
Angelina Blohm Bokenhielm är en av arrangörerna bakom protesterna som nu flyttas fram till den 17 maj. FOTO: Privat/Istock

Land berättade tidigare i veckan om Facebookgruppen Bensinupproret 2.0, som snabbt lockat många att engagera sig.

Under de senaste dagarna har intresset ökat enormt och gruppen har nu över 250 000 följare. En av de som varit med och organiserat upproret är Angelina Blohm Bokenhielm.

– Det höga bensinpriset drabbar alla, men det drabbar oss olika hårt. Jag skulle få gå hemifrån två timmar innan jag jobbar om jag skulle åka buss till jobbet och jag har bara en mil dit. Men det finns de som drabbas betydligt hårdare, säger hon.

Läs också: Här protesterar de mot skolnedläggningarna

Utan tillstånd

Under veckan har hon varit med och organiserat en protestaktion, bland annat tillsammans med gruppens grundare Janne Berglund. Men utan tillstånd går den inte att genomföra. I stället blir de olika samlingarna av nästa fredag, den 17 maj.

– Vi vill visa att det går att göra skillnad. Vi trodde aldrig att intresset skulle bli så här stort, men nu hoppas vi att så många som möjligt kommer till våra möten, säger Angelina Blohm Bokenhielm.

Ger inte upp

Till Aftonbladet säger grundaren till Bensinupproret 2.0, Janne Berglund:

– Vi kör nästa fredag i stället, tills dess ska tillstånden vara klara. Men det är klart att det inte känns så bra just nu när man har laddat så länge för det. Det är bara att ta nya tag.

Läs också: Inez inlandsuppror har fått stor spridning

Köra med bilar i rondeller

Utöver ett möte planerar man att få med så många bilar som möjligt för att köra i vältrafikerade rondeller i många varv. Detta för at skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt.

– Men vi vill göra det här städat och fredligt. Det finns de som jämfört oss med Gula västarna i Frankrike och det är inte alls så vi vill vara, säger hon.

 Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 har nu över 250 000 medlemmar.
Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 har nu över 250 000 medlemmar.

Många känner frustration

Bensinupproret 2.0 engagerar människor i hela Sverige och har fått stort genomslag i sociala medier.

– Det är så många som känner samma frustration i den här frågan. Det är verkligen dags att göra något, säger Angelina Blom Bokenhielm.

Här är städerna där bensinproret 2.0 ska demonstrera den 17 maj: Falun, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Västerås, Växjö. Örebro och Östersund.

Gruppens syfte

På sin Facebooksida beskriver gruppen sitt syfte så här:

”Bensinupproret handlar om att väcka opinion och sätta press på våra politiker att nu får det vara nog med alla dessa höjningar av BRÄNSLEN! Detta gäller alla drivmedel såsom diesel, bensin osv. Detta är en grupp för dig som vill engagera dig och som vill få en förändring.”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen