Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 februari 2019

Bergs kommun säger nej till vanadinbrytning

Planer på vanadinbrytning i jämtländska Oviken har väckt starka reaktioner från kommuninvånare och markägare. Nu ger Bergs kommunpolitiker ett tydligt och enhälligt besked.

 Bergs kommun säger nej till vanadinbrytning i Oviken.
Bergs kommun säger nej till vanadinbrytning i Oviken. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Gruvbrytningsdebatten har invånarna i Bergs kommun levt med i flera år. Först var uranbrytning på tapeten, nu vanadin. Vanadin är en eftertraktad metall som spås en lysande framtid eftersom den gör det möjligt att lagra energi i till exempel laddningsbara batterier. Det kanadensiska bolaget EU Energy Corporations har ansökt om att få bryta i området mellan Orrgården och Åbbåsen i Oviken, men nu säger kommunen nej.

Negativ miljöpåverkan

Gruvbrytningens negativa miljöpåverkan står bakom det partiöverskridande yttrandet från Bergs kommunstyrelse. Fyra kommuner får sitt dricksvatten från Storsjön som bara ligger ett stenkast från den tilltänkta gruvan. En stor risk med gruvbrytningen är att miljöfarliga tungmetaller förorenar jordbruksmark och dricksvattentäkter.

– Vi måste värna vårt vatten och fråga oss hur vi tar ansvar nu som skapar förutsättningar för generationer framåt. Det är två samhällsintressen som står emot varandra, men vi kan inte stirra oss blinda på ett antal arbetstillfällen under en period. Vattnet måste gå först, säger kommunstyrelsens ordförande Therese Kärngard (S).

En enig kommunstyrelse står bakom yttrandet. Där lyfts även risker som att grundvattennivåerna kan komma att sjunka, tungmetallhaltigt damm kan spridas långa sträckor och turist- och besöksnäringen kan lida skada.

Läs också: Jakten på vanadin drabbar markägarna

Vill ändra minerallagen

Även i Skåne har vanadinbrytning varit på agendan. Där har motståndsrörelsen ”VetoNu” vuxit fram, som arbetar med att hindra gruvbolagen från att få tillstånd till provborrning, samt att påverka politiker på lokal-, regional- och riksnivå att vilja ändra minerallagen.

– Lokalsamhällena är överens att de inte vill ha gruvdrift, men det är inte de som fattar beslut. Samtliga berörda kommuner och markägare har överklagat och yttrat sig. Men de har lagstiftningen emot sig, säger Anita Ullman, som är ordförande i VetoNu.

Regionstyrelsen i Skåne var innan årsskiftet överens om att minerallagen behöver ses över för att förhindra gruvbrytning i Skåne. En ändring i minerallagen är något som den tvärpolitiska protestgruppen ”Oviksbygden mot brytning” i Jämtland också har propagerat för, sedan manifestationerna mot uranbrytning i området började för drygt fem år sedan.

Kommunen kan inte stoppa brytningen

 Manifestation mot brytning i Oviken 2014.
Manifestation mot brytning i Oviken 2014. FOTO: Daniel Arvastsson

Det krävs många beslutsinsatser innan ett gruvbolag kan få grönt ljus. Kommunerna har inget mandat att stoppa processen, utan kan bara redogöra sin synpunkt när de blir tillfrågade. Miljödomstolen gör en omfattande miljöprövning och staten i form av Bergsstaten ger tillstånd till prospektering och bearbetning av mineraltillgångar.

– Det är den bistra sanningen. I sak hindrar kommunens beslut inte skeendet framåt. Men jag är hemskt glad att alla instanser som blir tillfrågade kommer fram till att det kan orsaka jättestora miljökonsekvenser. Det är marknadsintresse kontra miljö vi pratar om, säger Daniel Arvastsson, som har startat Facebookgruppen ”Oviksbygden mot brytning”.

Therese Kärngård tror att enigheten i Bergs kommunstyrelse kan skapa en trygghet för medborgarna när nu samrådsprocessen fortsätter.

– Vi kommer använda alla fönster som finns för oss att ge vår syn på det här. Det här är ett arbete som vi följer nu och det är ett ansvar vi måste ta, säger Therese Kärngard.

Läs också: ”Utvinningen av vanadin är ett allvarligt hot mot våra bördiga jordbruksmarker”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen