Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 maj 2017

Berit i Jämtland: "Jag lever av skogens skafferi"

Att gå med Berit Henriksson på vandring i hennes jämtländska skog är en aha-upplevelse. Plötsligt ser man läckerheter att plocka överallt.

Bild 1/2 FOTO: Mikael Frisk
Bild 2/2

Våren har anlänt sent till trakterna kring Rönngården i Lits-Böle, ett par mil norr om Östersund. Fågelsången är intensiv och de första gröna skotten skjuter upp i skog och mark.

Berit Henriksson kommer ut på gårdsplanen framför det röda boningshuset för att välkomna Lands utsända. Hon är 69 år – pigg och rörlig efter år av dagliga vandringar i skogen.

20 år med sitt skogsnära företag

Berit Henriksson, Rönngården, Lit, skogens skafferi
Berit kokar sylt i sitt tillagningskök hemma på Rönngården.

Vad Berit inte vet om skogens skafferi är knappt värt att veta. I över 20 år har hon drivit sitt företag som dels sysslar med plockning och förädling av skogens produkter, dels utbildningar och guidade skogsvandringar.

På senare år lägger hon tonvikten lite mer på det hon tycker är allra roligast, att vara guide på skogsvandringar.
– Ja, det är så kul att ta med en grupp människor ut i vår fina skog och visa dem allt ätbart som växer där. Sedan kokar vi kaffe över öppen eld och äter buffé med delikatesser från skogen och lokala mathantverkare, berättar hon.

Maken Pers föräldragård

Berit Henriksson, Rönngården, Lit, skogens skafferi
Inne i gammelgården är det mysigt för gästerna att sitta.

Rönngården, som består av 28 hektar skog och fyra hektar inägor, är föräldragården för Berits make Per Henriksson.
Medan barnen växte upp jobbade Berit hemma i tolv år. Då fanns det får, grisar och höns på gården. Därefter arbetade hon bland annat som lärare i textilslöjd och hemkunskap samt inom äldreomsorgen.

Längtade hela tiden ut i skogen

Från den tiden minns Berit att hon alltid längtade till den skog som hon nästan aldrig hade tid att gå till.
– Jag mådde dåligt för det. Till slut kände jag att jag måste ge mitt stora intresse en chans, så jag sade upp mig från min anställning. Det fick bära eller brista, berättar hon

Berit Henriksson, Lits-Böle, Rönngården, skogens skafferi
Berit Henriksson i sin älskade skog, här mår hon bäst.

Och som det bar. Det dröjde inte länge förrän en grossistfirma kontaktade henne och ville köpa det mesta av hennes produktion. Den kan kort beskrivas som en hantverksmässig förädling av skogens produkter som bär, svamp, blommor samt närodlade grönsaker.

Vann guld i mathantverk

Hennes sylt, saft, chutney, marmelad, torkade bärprodukter och picklade grönsaker har fått flera pris, bland annat guld i mathantverk för hennes Morotsmarmelad med hjortron. Verksamheten växte snabbt och Berits rykte spreds. Hon öppnade gårdsbutik och märkte av ett stort intresse från besökarna.

För att möta det började hon med utbildningar och guidade vandringar, med tema skogens skafferi. I dag får vi följa med henne på en matvandring genom gårdens skog. Vi passerar en rönn och Berit berättar att smaken av torkade rönnlöv påminner om bittermandel och passar utmärkt till efterrätter.

Delar generöst med sig av recept

Berit Henriksson, Rönngården, Lit, skogens skafferi
Nässlor i olika form, som pulver, pesto och nässelvatten (häll kallt, kokt vatten över färska nässlor och låt stå i kylen och drick ett glas varje dag.

Hon nästan bubblar över av intressanta fakta. Och delar generöst med sig av sina recept. Till exempel sitt skogste som är en blandning av granskott, älgört, hallonblad, björkblad och rönnblad.

– Björkbladen duger för övrigt inte bara till te, utan kan i färsk form med fördel även användas för att friska upp en sallad, berättar hon.

Rallarosen är god att steka i smör

Rallarrosen är en lite udda matväxt som Berit rekommenderar.
– Den ska plockas just när den kommit upp. Då är den väldigt saftig och krispig. Den kan ätas som den är, eller stekas i lite smör och användas som sparris, säger hon.
– Man kan också koka en jättegod saft av blommorna, som får en vacker, hallonröd färg, fortsätter hon.

Dricka av granskotten

För henne som skogsägare är barrträden av stort intresse. Och Berit ser betydligt mer än sågat virke och massaved att utvinna ur dem.
– Ja, granskotten som kommer på våren kan du göra till exempel dricka på, förklarar hon.
– Tillsätter du mycket socker kan du även göra sirap. Ytterligare en möjlighet är att koka en soppa, kanske ingen höjdare rent smakmässigt men väldigt rik på C-vitaminer, fortsätter hon.

Tallaven god i soppa

Berit Henriksson, Rönngården, Lit, skogens skafferi
Berit plockar försiktigt av lav från en tallgren. Har man inte egen skog får man fråga markägaren om lov först.

Manlaven, som växer på tallens grenar, är mest känd som vinterföda åt renen, men Berit försäkrar att den tillsammans med buljong, grädde, mjöl och en nypa salt kan förädlas till en riktigt god lavsoppa.

Det här var bara en bråkdel av de tips som Berit Henriksson har att förmedla om skogens skafferi. Ändå har vi till inte nämnt någonting om nässlor, kråkbär, enbär, alblad eller… myrstackar!

Har testat att äta myror

Jodå, Berit har smakat myror. Hon beskriver smaken som syrlig.
– Jag gillar verkligen mitt arbete. Att få vara ute i skogen och samtidigt få visa upp hur mycket det går att ta vara på där. Det är härligt, säger hon.

Har 15 barnbarn och bonusbarnbarn

Namn: Namn: Berit Henriksson.
Ålder: 69 år.
Bor: i Lits-Böle Jämtland
Familj: Maken Per 68 år, och tre vuxna barn: Henrik, 43 år, Johanna, 42 år och Kristina, 39 år, samt 15 barnbarn och bonusbarnbarn.
Gör: Mathantverkare, utbildar inom mathantverk, leder ört- och naturvandringar, samt hyr ut stugor via Bo på Lantgård.

Testa några av Berits läckra recept från skogen

Så gör du egen lavsoppa

Så gör du egen granskottspesto

Så gör du egen rönnblomssirap

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen