Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 maj 2018

Beslut om gårdsförsäljning av alkohol klubbat

Riksdagen har bestämt sig för att tillåta försäljning av bland annat vin och öl direkt från gårdar och bryggerier. Drycker som tillverkas i liten skala ska få säljas direkt till besökare i begränsad omfattning.

FOTO: taratata

På onsdagen fortsatte riksdagen den debatt som avbröts i förra veckan. Den länge omtvistade frågan om gårdsförsäljning landade nu i ett beslut om att uppmana regeringen att ”verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning.” Det ska få ske under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.

Regeringen är emot

Det är de borgerliga allianspartierna som drivit frågan om att ge lokala producenter av alkoholhaltiga drycker möjlighet att också sälja dem direkt till besökare. Regeringen är emot en sådan utveckling.

Läs också: Snart fritt fram för gårdsförsäljning av alkohol

Men Sverigedemokraterna har tagit ställning för förslaget och därmed blivit tungan på vågen som skapat majoritet i riksdagen.

En av de personer som drivit frågan är Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för moderaterna.

”Verktyg för lokala producenter”

– På senare år har Sverige haft en spännande dryckesutveckling. Det här kan bli ytterligare ett verktyg för lokala producenter, säger han till Besöksliv.se.

Riksdagsmajoriteten vill att regeringen tillsätter en utredning för att en konkret lösning ska formuleras. Om ett-två år skulle gårdsförsäljning av alkohol kunna bli verklighet.

Läs också: Från fulfylla till findryck – den svenska alkoholens historia

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen