Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 mars 2021

Besök en gård och lär dig mer om svensk mat

Att besöka en gård och en gårdsbutik kan skapa ett minne för livet. Att få reda på hur maten som du äter produceras och allt man kan göra med råvaran är en kunskap som är lätt att bära! Här är några få av alla gårdar i Sverige med gårdsbutik eller kafé som du kan besöka. Hitta din favorit!

Väddö gårdsmejeri, Väddö, Uppland

 På Väddö gårdsmejeri blir det glass i stora lass.
På Väddö gårdsmejeri blir det glass i stora lass.

60 kossor finns det på gården som brukats i över hundra år av samma familj och man kan väl säga att korna sätter sin prägel på verksamheten. Här finns det finfina ostar som görs på mjölken från korna, godaste hamburgare med det lokala köttet och glass i alla de smaker. Gården har gårdsbutik, kafé, restaurang och glassbutik och dessutom fin trädgård i både kaféet och i restaurangen – de ligger en bit från varandra. Missa inte hamburgerosten – godast i Sverige?

Väddö gårdsmejeri, Hammarbyvägen 34, 764 91 Väddö

Kolla öppettider här: Väddö gårdsmejeri

Hallongården, Bodarp, Trelleborg, Skåne

En gård som är fokuserad på hallon – kan det vara något? Om det kan!

 Hallongården med hallon på alla sätt!
Hallongården med hallon på alla sätt! FOTO: Stephane Lombard

Hallongården är inte bara en vacker gård, här får du stenkoll på allt som går att göra med hallon – och det är mycket! Här finns hallonkafé med många olika rätter, här finns gårdsbutik och här finns dessutom möjlighet till självplockning när det är säsong för det. 40 000 besökare förra året – i år blir kanske du en av dem?

Hallongården, Bodarpsvägen 144, 231 94 Trelleborg

Kolla öppettider här: Hallongården

Högagärde fårgård, Nässjö, Småland

 Gotlandsfår som ger både kött och skinn.
Gotlandsfår som ger både kött och skinn. FOTO: Istock

Här finns omkring 150 tackor av raserna Gotlandsfår, Dorset, Leicester och Finull och en gårdsbutik med varierade öppettider beroende på säsong. I butiken hittar du kött, skinn och godsaker till köttet av många olika slag. Dessutom lokalt tillverkad inredning!

Högagärde fårgård, Högagärde 3, 571 67 Bodafors

Kolla öppettider här: Högagärde fårgård

Danielssons ko & co, Avasjö, Åsele, Lappland

Kött av nöt, det hittar du hos Danielssons ko – det framgår av namnet. I gårdsbutiken finns Krav-kött, charkuterier, lokal sylt, lokal saft och till och med barnkläder. Dessutom även honung, ägg och lammskinn och hantverk.

Danielssons ko & co, Avasjö 26, 919 91 Åsele

Kolla öppettider här: Danielssons ko & co

Koberg vilt, Kobergs slott, Sollebrunn, Alingsås, Västergötland

I gårdsbutiken i Koberg vilt hittar du allt möjligt och omöjligt med vilt som råvara. Här finns salami, paté, korvar och kött och mycket, mycket annat. Allt görs på frilevande vilt som tas om hand på gården och det handlar om dov- och kronvilt, älg och vildsvin. Koberg vilt har också en gårdsbutik i Kungsbacka.

Kolla öppettider här: Koberg vilt

Töllås fårgård, Henån, Orust, Bohuslän

 Härliga grönsaker av bästa kvalitet.
Härliga grönsaker av bästa kvalitet. FOTO: Istock

På Orust, Sveriges fjärde (!) största ö ligger Töllås fårgård som har en fin gårdsbutik väl värd att besöka. Dessutom driver man ett sommarkafé och är man riktigt sugen på att stanna ännu längre så finns det ett torp att hyra på gården. I gårdsbutiken hittar man inte bara kött och chark utan även skinn, lokala produkter och grönsaker i säsong. Väl värt ett besök! Eller två…

Kolla öppettider här: Töllås fårgård

Tipsa gärna om dina bästa gårdar att besöka! Gärna med egen produktion av kött eller grönsaker eller spannmål och med en gårdsbutik där man kan hitta råvaror och få tips om hur man lagar till dem. Mejla till red@land.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen