Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 maj 2018

Bevattningsförbud i ovanligt många kommuner

Den tidiga sommarvärmen har fått grundvattennivåerna att sjunka i de södra delarna av landet. Värmen och torkan ser ut att fortsätta med ökad vattenbrist och bevattningsförbud införs nu - i för årstiden ovanligt många kommuner.

FOTO: rvbox

Enligt SMHI är väderförutsättningarna ovanliga för årstiden. Temperaturen under maj har legat mellan 3 och 5 grader över normalt för månaden, samtidigt som nederbörden på flera håll i landet är under det normala, skriver Sverige Radio. Bönderna längtar efter vatten på åkarna och naturen törstar efter vatten.

Läs också: Så sparar du vatten

Små vattentäkter under normal nivå

Om värmen och torkan fortsätter kan det bli vattenbrist och därför införs nu bevattningsförbud. Redan så har 13 kommuner infört bevattningsförbud, enligt en sammanställning från Svenskt Vatten. I 30 kommuner, från Vellinge i söder, till Boden i norr, har kommunerna uppmanats att spara på vattnet, vilket är ovanligt många för årstiden, enligt SVT Nyheter Inrikes.

– I maj är all produktion igång. Alla är fortfarande hemma samtidigt som behovet av att vattna i nyplanterade trädgårdar och fylla pooler är stort. En värmebölja under semestertider märks för det mesta inte lika påtaglig i vattenverket, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsansvarig vid Svenskt Vatten, till SVT Nyheter Inrikes.

På Gotland är det som det brukar vara en normal sommar.

– De små vattentäkterna som ligger längs kuststräckorna ligger under normal nivå. Så där blir det troligen bevattningsförbud i juni. Troligen kommer det att utökas efter hand under sommaren, säger Susanne Pettersson, enhetschef på region Gotlands vattenenhet till Dagens Nyheter.

Läs också: Så rustar Öland för att undvika vattenbrist

Vinterblötan en räddning

Förra sommaren nådde grundvattnet nivåer som både var kritiska och historiskt låga. Förbud infördes att vattna i ett antal kommuner.

I år införs förbuden tidigare och nivåerna är så låga att man måste gå tillbaka till 1970-talet för att finna lika kritiskt låga nivåer. Den blöta hösten och snöiga vintern som ställde till det för både företag och allmänheten tycks nu vara en räddning, då de har grundvattennivåerna har fyllts på och de stora vattenmagasinen är relativt välfyllda.

I stora delar av norra Sverige ligger till exempel grundvattennivån över det normala och på sina håll har vattnet stigit med över en meter under åren.

– Vi har fått en väldigt kraftig påfyllning i samband med snösmältningen. Läget är just nu tillfredställande i stora delar av landet, men i delar av södra Sverige börjar vi dock få grundvattennivåer som ligger under det normala, där ser vi också snabbt sjunkande nivåer. säger grundvattengeologen Emil Vikberg på SGU till SVT Nyheter Inrikes.

Den som har enskild brunn i södra Sveriges bör alltså vara observant, råder han.

Läs också: Därför ska du hoppa över gräsklippningen

Bevattningsförbud har införts i:

Kungälv

Sölvesborg

Kristinehamn

Töcksfors

Tjörn

Kristinehamn

Norra Öland

Eskilstuna

Nyköping

Oxelösund

Flen

Vingåker

Region Gotland (på delar av Gotland från och med 9/6)

Här har kommunen uppmanat till sparsamhet med vattnet:

Båstad

Åstorp

Halmstad

Laholm

Vimmerby

Hultsfred

Högsby

Boden

Mjölby

Sandviken

Värmdö

Vellinge

VA Syd, som innefattar Malmö, Lund, Burlöv och Eslöv, samt Sydvatten 16 Skånekommuner och NSVA med sex kommuner i nordvästra Skåne.

Källa: Svenskt Vatten/SGU, SVT Nyheter Inrikes

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen