Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 september 2019

Lokala eldsjälar håller liv i älskade biografen i Alsterbro

Alsterbro

I nittio år har det visats film i Alsterbro. Nutidens kulturbärare hjälps åt att modernisera tekniken, för att behålla biopubliken in i 2020-talet.

– Belöningen för all tid vi lägger ner är nöjda besökare, säger Staffan Östergren från Folkets Hus-föreningen.

 Göran Fransén och Linus Östergren visar de flesta av filmerna. Linus brukar inte ha på sig den gamla maskinistkavajen.
Göran Fransén och Linus Östergren visar de flesta av filmerna. Linus brukar inte ha på sig den gamla maskinistkavajen. FOTO: Fredrik Loberg

Det är söndagsförmiddag i slutet av augusti. Vi befinner oss i det småländska glasriket, i de norra delarna av Nybro kommun. Vid länsväg 125, även kallad Smålands kulturväg, bjuder en beigegul portal med vita knutar in till Alsterbro Folkets Hus. Innanför samlingslokalens väggar är det febril aktivitet. Längs biosalongens långsidor monterar Linus Östergren och Göran Fransén upp ett nytt, modernt högtalarsystem.

– Det är stort att vi i lilla Alsterbro nu kan erbjuda ett 7.1-ljud, säger Göran.

– Innan säsongen börjar ska vi också ha hängt upp vår nya filmduk. Den vi hade tidigare har blivit för gammal, berättar Linus.

Läs också: Så vill miljardären locka barnfamiljer till sitt älskade Kaxås

Bio för bygden

Göran är 59 år och Linus 29. Förutom ideella allt-i-allo-fixare i Folkets Hus är de passionerade biomaskinister.

– Vi har ett gemensamt intresse och tycker det är roligt att åstadkomma något för bygden, säger Linus.

Arbetarrörelsen byggde Folkets Hus i Alsterbro år 1924. Den långa traditionen av filmvisningar inleddes 1930. I början arrangerade Nybrobiografen föreställningarna i Alsterbro. Första filmen som Folkets Hus-föreningen visade i egen regi var ”Vårat gäng”, med Alice Babs och Åke Grönberg i huvudrollerna. Inför premiären den 28 november 1942 beskrev bioaffischen föreställningen som ”en hejdundrande ungdomsfilm”.

Stolta och flitiga alsterbroare har drivit sin biograf sedan dess.

– En fantastisk resa i tiden, med tekniken! säger Staffan Östergren som är 62 år, Linus far och ordförande i Folkets Hus-föreningen.

– Från mina första besök minns jag Elvis Presleyfilmerna och biogodiset. Maskinisten Einar Svensson bar en gammal och tålig grå kavaj, som han tillät sig smutsa ner varje gång han bytte kol i den gamla projektorn.

 Linus Östergren är nöjd över att biografen fått ett nytt högtalarsystem.
Linus Östergren är nöjd över att biografen fått ett nytt högtalarsystem. FOTO: Fredrik Loberg

Tarzan, Kalle Anka och Astrid

Göran Fransén kommer ihåg Tarzan, Kalle Anka och Astrid Lindgren-filmerna från sin barndoms bioföreställningar. De senaste 43 åren har han ägnat tusentals timmar åt att visa filmerna.

– Som 16-åring följde jag med en kompis in i maskinistrummet. Jag tyckte det var kul. Men det var svårare förr. Man behövde byta filmrullar och synka skiftet mellan två projektorer flera gånger per föreställning.

Linus följde med sin far till Folkets Hus redan när han var litet barn. Som 13-åring började han visa film, trots rekommendationen att man ska ha fyllt 18 år.

– Jag var väldigt nervös första gången och vände filmrullen åt fel håll, berättar han.

Inte bara bio i huset

 Biografens första egna projektor från 1942 finns kvar i Folkets Hus.
Biografens första egna projektor från 1942 finns kvar i Folkets Hus. FOTO: Fredrik Loberg

Utöver biosalongen finns flera mötesrum och samlingslokaler i Alsterbro Folkets Hus. Där har bland annat den lokala PRO-föreningen och Svenska Kyrkan verksamhet flera gånger i veckan. I Folkets Hus källare har en av regionens mest framgångsrika och livaktiga skytteföreningar sin luftgevärsverksamhet.

Biografen har överlevt varje hinder – exempelvis landsbygdens befolkningsminskning och ökad konkurrens från privatkonsumtion av film på dator och tv. För femton år sedan hotades bion av nedläggning. Då började alla filmer produceras digitalt. Räddningen blev ett nära samarbete med en rad andra småländska biografer. Tillsammans sökte och fick de statlig finansiering av nya projektorer.

Läs också: Så dåliga är dina kläder – för miljön

Festival i glasriket

Sedan år 2006 arrangerar biograferna varje år festivalen ”Film i Glasriket”, med föreställningar alla dagar under skolornas höstlov. Biograferna som ingår i samarbetet finns i Fröseke, Hovmantorp, Kosta, Lessebo, Norrhult, Nybro, Sävsjöström, Torsås, Vissefjärda, Åfors och Skruv. Området är ett av de mest biotäta i Europa.

Filmen fortsätter utvecklas

 Inför årets filmsäsong har Göran Fransén, Linus Östergren och Staffan Östergren moderniserat biosalongen i Alsterbro.
Inför årets filmsäsong har Göran Fransén, Linus Östergren och Staffan Östergren moderniserat biosalongen i Alsterbro. FOTO: Fredrik Loberg

I Alsterbro samverkar en grupp eldsjälar för att utveckla filmverksamheten. Två av de programansvariga är Meliza Emriksson och Chris Idermark. Tobias Fagerstrand hjälper Göran Fransén och Linus Östergren att visa film. Numera använder de en läsplatta.

– Det är ett mycket enklare system jämfört med när vi använde projektorer och filmrullar. Efter att vi laddat ner filmen behöver vi inte sitta i maskinistrummet under visningen, säger Göran.

– Tack vare digital teknik kan vi även ha livesändningar från konserter, stödgalor och VM-fotbollsmatcher, säger Staffan.

Bättre ljud ger starkare upplevelse

De nya högtalarna och filmduken har finansierats av filminstitutet och Nybro kommun.

– Med sjukanalsljud kommer upplevelsen från våra livesändningar att bli starkare. Ljudet strömmar ut i salongen från fler håll än tidigare. Alla klanger när vi direktsänder musik från Stockholms opera hörs ännu bättre, säger Staffan.

Poppis med film om Queen

 Alsterbroarna kunde köpa andelar i Folkets Hus innan det byggdes 1924.
Alsterbroarna kunde köpa andelar i Folkets Hus innan det byggdes 1924. FOTO: Fredrik Loberg

Bohemian Rhapsody med det brittiska rockbandet Queen var en av fjolårets mest populära filmer i Alsterbro. I den här säsongens program ingår en berättelse om hårdrocksbandet Metallica. Sammanlagt arrangerar Alsterbro Folkets Hus cirka 50 bioföreställningar mellan september och maj. Många av dessa är matinéer.

Säsongspremiären, med den historiska dramafilmen Downton Abbey, närmar sig. Linus och Göran fortsätter att montera upp de nya högtalarsystemen. Staffan har gått upp på biografens scengolv med en hög stege.

– I taket hänger gamla linor och ridåer, som användes när det spelades mycket teater här, fram till 1960-talet, berättar Staffan.

– Nu ska vi återanvända oss av den utrustningen, när vi hänger upp den nya filmduken.

Läs också: Så räddade Morjärvsborna sin dödsdömda butik

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen