Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 september 2022

Birger Lahti (V): "Digital uppkoppling ska inte kosta mer i Pajala än i Stockholm"

Garanterad grundnivå på samhällsservicen, samma kostnad för digital anslutning och mer pengar till vindkraftskommuner.

Det är några av Vänsterpartiets viktigaste valfrågor, enligt partiets landsbygdspolitiske talesperson, Birger Lahti.

 Birger Lahti, landsbygdspolitisk talesman för Vänsterpartiet.
Birger Lahti, landsbygdspolitisk talesman för Vänsterpartiet. FOTO: Vänsterpartiet

Vilken landsbygdsfråga tycker Vänsterpartiet är viktigast? Hur vill ni konkret lösa eller åtgärda den?

– Att det ska finnas en garanterad miniminivå för samhällsservicen på landsbygden.

– Bristen på läkare, tandläkare och andra yrkesgrupper kan avhjälpas genom att följa Norges modell med att avskriva studielån för att locka fler.

– Staten ska också garantera en digital uppkoppling i hela landet, till samma kostnad överallt. Precis som när det fasta telefonnätet byggdes ut, då anslutningen i Stockholm kostade lika mycket som här i min by Kaarnevaara i Pajala.

– På många platser kan det även fungera bra med enbart mobilt bredband.

Sedan minst ett år har bränslepriserna fortsatt att stiga och är ett akut problem särskilt på landsbygden. Hur ser Vänsterpartiet på det?

– Vi gick med på att sänka skatten på bensin och diesel och införa stödåtgärder till jord- och skogsbruk. Det är på kort sikt då Rysslands anfallskrig drivit upp priserna.

– På längre sikt behövs hållbara lösningar med bättre infrastruktur för elbilar i hela landet och mer inhemsk tillverkning av biobränsle från skogsbruket, till exempel.

Utbyggnaden av vindkraft är en fråga som polariserar och väcker känslor hos människor på landsbygden. Bör utbyggnaden öka eller minska? Hur ser ni på frågan om kommunernas vetorätt och utländskt ägande?

– Vi tror på vindkraften men att utbyggnaden måste ske i samråd med de närboende. Acceptansen skulle bli större om vi införde en ny ersättningsmodell till berörda kommunerna, enligt finsk modell.

– Till exempel att 30 snurror ger kommunen 6 miljoner kronor i ersättning per år. Det skulle ge små kommuner möjlighet att göra för medborgarna viktiga satsningar.

– Vad gäller vetot ser vi energiförsörjning som en nationell angelägenhet och har velat göra processen mer förutsägbar – så att en kommun inte kan säga nej i sent skede. Men att avskaffa vetot, det har vi lagt ned då det saknas majoritet i riksdagen.

Dåliga vägar är ett mycket stort problem på landsbygden. Har Vänsterpartiet något konkret förslag? Hur ser ni på kollektivtrafiken på landsbygden överhuvudtaget?

– Vi tycker att det behövs mer i anslag till enskilda vägar särskilt, som är viktiga på landsbygden. Till tjälsäkring och annat underhåll för att undvika att det byggs upp en underhållsskuld.

– Vi vill också bygga ut höghastighetståg mellan storstäderna, men på villkoret att finansieringen sker genom lån – så att det inte försämrar anslagen till befintlig järnväg.

Skogsarbetare i Kaarnevaara

Namn: Birger Lahti.

Ålder: 57 år.

Bor: I Kaarnevaara, Pajala kommun.

Yrke: Skogsarbetare.

Familj: Fru, två vuxna söner och sju barnbarn.

Drömmer om: En levande landsbygd där betesdjur och barnfamiljer åter är ett naturligt inslag i byar där nedmonteringen skett i decennier.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen