Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 20 mars 2018

Björn och Heidi vill göra Storuman till klimatbästa ort

Storuman

Kan man leva (nästan) fossilfritt fast man bor på landsbygden? Ja, svarar idrottsparet Heidi Andersson och Björn Ferry. Nu ska de tillsammans med åtta Storumanbor göra sin hemort till ett klimatföredöme i en ny SVT-serie.

 Storuman ska bli ett klimatföredöme för hela Sverige. Här Björn och Heidi med Kristoffer Albertsson, 22 år, en av åtta ortsbor i SVT-serien Storuman forever.
Storuman ska bli ett klimatföredöme för hela Sverige. Här Björn och Heidi med Kristoffer Albertsson, 22 år, en av åtta ortsbor i SVT-serien Storuman forever. FOTO: STO-CPH/SVT

I kväll börjar den nya serien Storuman forever med de folkkära elitidrottarna Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, och OS-guldmedaljören Björn Ferry.

För drygt två år sedan antog de en ny utmaning: Att bräcka målen från klimatavtalet i Paris 2015 om att halvera antalet växthusgaser i världen till 2050.

Vill bli fossilfria 2025

 Björn Ferry och Heidi Andersson använder sina "vinnarskallar" för att nå målet om att ett fossilfritt liv 2025, och försöker leva som de lär. .
Björn Ferry och Heidi Andersson använder sina "vinnarskallar" för att nå målet om att ett fossilfritt liv 2025, och försöker leva som de lär. . FOTO: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

De menar att folk på individnivå kan klara detta mycket snabbare. Själva har de satt det tuffa målet att vara fossilfria redan 2025!

– Vi var verkligen inga förebilder, särskilt inte som aktiva när vi flög jorden runt på tävlingar och körde nästan bil nästa lika många mil. Om alla levde så skulle det behövas tre jordklot, säger Heidi.

Läs också: Är du drabbad av klimatångest? Så botar du den steg för steg

Har slutat att flyga

Tack vare sina ”vinnarskallar” har de redan kommit ganska långt. De har bytt bensinbilen mot elbil och eldriven lastcykel, äter mer vegetariskt och har slutat att flyga.

– Visst blir det lite mer av ett företag när man ska ta sig härifrån Storuman till Stockholm. Först bussen till Umeå, sedan nattåget till Stockholm. Men det brukar fungera ganska bra, säger Björn.

20-30 mils räckvidd

Och elbil i Lappland, hur fungerar det?

– Det går bra. I dag är batterier betydligt bättre med räckvidd på 20-30 mil. Det är en stor investering men man tjänar in det på sikt, säger han.

De har lyckats väldigt bra redan, framför allt genom att ändra sina transport- och resvanor .

Minskat fossilavtrycket med 12 ton

Heidi har minskat sitt koldioxidavtryck från 15 ton till 3,2 ton. (Genomsnittssvenskens är 8 ton). Björns hamnade på 4,2 ton efter två flygresor han gjorde för att kommentera skidskytte i tv.

Men i år nobbade han att flyga till Sydkorea för att kommentera vinter-OS på plats.

– Det skulle ha tagit 11 dygn med tåg och båt, så jag fick kommentera via länk från Sverige i stället och det gick ju bra, säger Björn.

SVT-teamet fick ta tåget

Inför inspelningarna av den nya SVT-serien Storuman forever krävde Heidi och Björn att hela inspelningsteamet skulle skippa flyget och fossildrivna bilar när de tog sig till Storuman.

– Annars vore det ju hyckleri. Folk här uppe ska ställa om sina vanor och så kommer det ett tv-team med flyg, säger Heidi.

I den nya serien ska hon och Björn tillsammans med ett team på åtta invånare göra hemorten Storuman till Sveriges bästa klimatkommun.

Läs också: Krönika: Mot klimatet beter vi oss som missbrukare

Svårt veta bostadens storlek

En glesbygdskommun med stora avstånd – och ganska stora hus.

– Ja, det var en kul grej, när deltagarna skulle kolla sitt klimatavtryck via en hemsida, så skulle de ange hur stor deras bostad är. Det hade de aldrig tänkt på innan – ”va, ska man räkna in garaget också”. Däremot har de full koll på hur många hektar skogen är, berättar Björn.

Storuman jumbo i utsläpp

Trots bilberoende och brist på kollektivtrafik, menar han att många landsbygdsbor redan lever ganska klimatsmart.

– Ja, många odlar, fiskar och jagar själva och kanske konsumerar lite mindre då det är långt till butikerna, säger Björn.

Men Storuman har en lång väg att gå, de är en av Sveriges sämsta kommuner vad gäller utsläpp av växthusgaser.

Heidis släktingar är med

 Björn samtalar med Storumanbon Leif, tillika Heidis farbror, som är en i teamet som ska göra orten till en av Sveriges mest klimatsmarta.
Björn samtalar med Storumanbon Leif, tillika Heidis farbror, som är en i teamet som ska göra orten till en av Sveriges mest klimatsmarta. FOTO: STO-CPH /SVT

Och i serien har man bara tre månader att nå sitt högt satta mål. Flera av de åtta deltagarna är Heidis, ganska egensinniga, släktingar från byn Ensamheten, utanför tätorten.

– Det var tv-teamet som valde dem. Och de blir väldigt bra i rutan för de är sig själva, säger hon.

Läs också: Så miljösmart! Martin bygger om vanliga Volvo till biogasbilar!

Här är de åtta Storumanborna som ska göra kommunen klimatsmart

Kent, Heidis pappa, 61 år och skogsarbetare

Lars, Heidis farbror, 51 år och produktionsledare inom skogsbruket

Erold, 63-årig geotekniker

Nellie, 19-åring som jobbar på macken i Storuman

Kristoffer, 22 år, motorintresserad svetsarlärling

Eva, 67 år som driver Storumans miljöstation

Leif, 63 år, Heidis andra farbror, pensionerad skogsarbetare och armbrytartränare

Anna, 51 år, driver macken i Storuman. Läs också: Bli klimatian med 5 tips – lägg klimatsmart mat på tallrikenLäs också: Så klarar du ett långvarigt strömavbrott

Heidis och Björns fem B:n

1. Bilen, transporterna. Ändringar här ger snabbt resultat. Att minska antal flygtimmar och körning med fossilbilar några procent per år kan ge stor effekt på sikt.

2. Biffen, maten. Rangordna dina favoritvaror i butiken efter klimatpåverkan, försök att välja de ”bästa” oftare. Om du kan – odla mer själv, fiska och jaga. Björn och Heidi äter helst ”närdödat” kött.

3. Bostaden. Se över uppvärmningen, få den så klimatsmart som möjligt. Solfångare eller solceller kan vara ett sätt att minska energianvändningen.

4. Begären. Måste du verkligen köpa något nytt? Kan du istället låna, byta, köpa begagnat? Och drömmen om solsemestern, handlar den egentligen om att få mer tid att vara med familjen?

5. Börsen, investeringar. Hur är dina pensionspengar eller andra sparpengar placerade? I dag finns fonder som bara satsar i hållbara, klimatsmarta företag.

* Vill du kolla ditt eget fossila avtryck? Gå in på klimatkontot.

Läs också: Det här behöver du veta om solceller

Heidi Andersson & Björn Ferry

Åldrar: 36 och 38 år.

Aktuella: Med serien Storuman forever som sänds i SVT1 kl 21 på tisdagar.

Bor: I radhus i Storuman.

Familj: Varandra och sonen Dante, 6 år.

Motto: Alla kan göra något för att rädda klimatet!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen