Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 januari 2016

Bli fågelforskare till helgen – så gör du

Har du en fågelmatning? I så fall är du välkommen att bidra till den forskning som pågår om de svenska fågelbestånden på vintern.

De räcker faktiskt om du bara har någon enstaka talgboll upphängd, men det blir förstås roligare om din matning är litet mer ambitiös och lockar mer fåglar. Det viktiga är att du räknar dina fågelgäster och antecknar antalet för varje art.

Räkningen kallas Vinterfåglar inpå knuten och drivs av Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sverige. Räkningen startade 2006 och äger alltid rum sista helgen i januari. För varje år har fler och fler fågelmatningar deltagit. Förra året rapporterades från cirka 20 000 matningar i hela Sverige.

Resultaten sammanställs och ger indikationer på hur vinterns fågelfauna förändras.

Vill du vara med? Så här gör du:

 • Från fredagen 29 januari till måndagen den 1 februari kan du räkna. Det är alltså fyra hela dygn. Du kan räkna vid bara något enstaka tillfälle, men bäst är om du håller koll i alla fall en stund varje dag.
 • Du räknar det högsta antalet fåglar av en art som besöker din matning. Ser du en talgoxe klockan 11 och en klockan 13, så ska det alltså inte räknas som två talgoxar. Men om du ser fler samtidigt eller om du säkert kan avgöra att det är olika individer, så antecknar du förstås så många du vet att det är.
 • Resultatet ska du rapportera på webbsidan www.birdlife.se (sedan hittar du länken under ”Aktuellt SOF-Birdlife”).
 • Talgoxe har hittills varit den vanligaste fågeln alla år. Pilfink och blåmes brukar vara de hetaste utmanarna.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen