Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti 2018

Blinde Kurt, 79, cyklar genom Sverige – för landsbygden

Blind och 79 år på nacken hindrar inte Kurt Folkesson från att cykla hela vägen från Östersund till Stockholm.

Syftet: Att sätta ljuset på klyftorna mellan stad och landsbygd i valdebatten.

 Blinda Kurt Folkesson cyklar mellan Östersund och Stockholm med hjälp av äventyraren Lina Hallebratt – på tandemcykel.
Blinda Kurt Folkesson cyklar mellan Östersund och Stockholm med hjälp av äventyraren Lina Hallebratt – på tandemcykel. FOTO: Privat

Lördagen den 11 augusti trampade 79-åriga Kurt Folkesson ut ur Östersund, tillsammans med äventyraren Lina Hallebratt, och påbörjade den 55 mil långa färden mot huvudstaden. Kurt Folkesson är blind sedan många år, så färden genomförs på tandemcykel.

– Många kommer med pekpinnar och säger att ”det där kommer du inte klara av, du är för gammal”. Men jag tog mig upp ur sängen i dag också, så jag tror det kommer gå bra. Jag har bra hjälp av Lina, i värsta fall kan jag ju bara sätta upp fötterna på ramen och rulla med, säger en skojfrisk Kurt Folkesson, när Land når honom ungefär 20 mil in på färden.

Läs också: Det övergivna hotellet fick nytt liv – tack vare gemensamma byakrafter

Ställer krav på politikerna

 "Målsättningen är att obalansen mellan landsbygden och stan ska gå från en sekundär fråga till en central valfråga", säger Kurt Folkesson.
"Målsättningen är att obalansen mellan landsbygden och stan ska gå från en sekundär fråga till en central valfråga", säger Kurt Folkesson. FOTO: Privat

Syftet med cykelfärden är att ställa krav på politikerna att driva frågan om en levande landsbygd.

– Ända sedan man började utnyttja våra älvar för vattenkraft så har det funnits krav på att vi borde få mer återbäring till bygderna, där resurserna tas. Men det har inte hänt någonting. Man har välvilligt lyssnat, men avvisat våra krav. Nu vill vi göra något kraftfullare, säger Kurt Folkesson, som också är en av initiativtagarna till tankesmedjan Landstormen.

Läs också: Nya bilmodellen klarar potthål i vägen

Måldestinationen är Mynttorget i Stockholm, där Landstormen den 25 augusti arrangerar en manifestation mot de regionala klyftorna i Sverige. Kurt hoppas på att landsbygdsbor från rikets alla hörn sluter upp.

– Vi förväntar oss att det här verkligen ska få eko i hela Sverige. När man gör något lite tokigt så här som cykelturen är media ofta intresserade, men vi vill sätta mer fokus på sakfrågan och få upp den på agendan ordentligt. Målsättningen är att obalansen mellan landsbygden och stan ska gå från en sekundär fråga till en central valfråga och inkluderas i valdebatten, säger Kurt Folkesson.

Läs också: Storstadsbor har sämre livskvalitet än folk på landsbygden

Järvsö nästa

Cykeläventyret är nu inne på fjärde dagen. Frukosten är förtärd och batterierna laddade efter ännu en god natts sömn.

– Nu ska vi trampa vidare mot nästa anhalt, säger Kurt Folkesson.

Läs också: Inför valet – så här tycker partierna i frågorna som rör landsbygden

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen