Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 november

Bloggaren My Westerdahl är ”Sverigan” – så funkar det

My Westerdahl har gjort en enorm viktresa och har tiotusentals följare på sin blogg och Facebook. Nu vill hon slå ett slag för sin nya kost: "Sveriganism". Så här funkar det.

 My Westerdahl driver en populär blogg och är Sverigan. Så här funkar kosthållningen!
My Westerdahl driver en populär blogg och är Sverigan. Så här funkar kosthållningen! FOTO: PRIVAT

Så här skriver hon på sin blogg LCHFingenjören:

”Vegan, carnivore, LCHFare, vegetarian… you name it! Efter att en smart läsare tipsade så har jag nu den exakta rätta termen för vad jag är: Sverigan!”.

Äter bara svensk mat

Det innebär att My, så långt det går, bara äter mat som är producerad i Sverige.

När Land får tag på My hemma i Lerum står hon och steker hamburgare hemma – givetvis svenska.

– Ja, jag tycker att det är min plikt att köpa svenskt kött, jag som har fått en bra utbildning, har ett bra jobb och har råd med det, säger hon.

Vill värna svenska bönder

I bloggen skriver hon vidare:

”Vi vill inte pressa svenska bönder till odrägliga arbetsförhållanden på grund av låga marginaler och konkurrens från utlandet. Vi vill värna om den svenska arbetslagstiftningen och hålla arbetsvillkoren höga. Vi måste vara beredda att betala mer för mat”.

Läs också: Fler väljer svenskt kött – vill stötta svenska bönder

Köpte hel ko

 Svenskt på tallriken i alla lägen.
Svenskt på tallriken i alla lägen. FOTO: Istock

Under uppväxten på ön Gullholmen på västkusten hade familjen inte så mycket pengar men hennes mamma brukade av en granne köpa en hel ko, och använda alla delar på djuret.

– Ja, kan man tillaga allt från inälvor till buljong så blir kostnaden lägre, säger My.

Själv har 29-åriga My gjort en imponerande vikt- och hälsoresa, som Land tidigare skrivit om.

Gick ned nära 100 kilo

Från extremt sockerberoende och överviktig, över 170 kilo, till frisk, vältränad och en 100 kilo lägre vikt.

Först genom LCHF, lågkolhydrat-högfettkost, men i dag med en ännu mer skräddarsydd kost som gör att hon slipper matsug och sin astma.

Läs också: 5 enkla sätt att stötta svenska bönder efter sommartorkan

– Det kallas carnivore och innebär att jag i princip bara äter kött och smör, för det har visat sig funka för mig biokemiskt. Men jag äter ganska lite, cirka 300 gram kött och 100-150 gram smör per dag totalt, till lunch och middag, säger hon.

Gäller alla svenska livsmedel

Men hon betonar att ”Sveriganism” inte bara gäller kött utan all slags svenskproducerad mat, gärna så oprocessad som möjligt.

40 000 följare

Hennes inlägg på Facebook och på bloggen LCHFingenjören med över 40 000 följare, väckte stort gensvar.

– Ja många delade det och skrev att de också var ”Sveriganer”, berättar hon.

Kanske ny folkrörelse

Så kanske har My nu startat en ny folkrörelse kring svensk mat. Hennes inlägg slutade med uppmaningen: Gör som jag – blir Sverigan!

– Ja, det är enormt viktigt att stötta svenska bönder, svensk djurhållning och svenska jobb inom livsmedelproduktion. Särskilt om det värsta, som krig och kriser skulle inträffa – då måste Sverige ha egen försörjning på mat, säger hon.

– Det är viktigt för miljön att undvika utsläpp från långa transporter.

Läs också: ”Kommuner och landsting måste ställa upp för svenska bönder”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen