Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 mars 2018

Bob, snowracer eller rattkälke – nu delar ordet Sverige

Bob, snowracer – eller rattkälke? Vad du kallar åkdonet beror på var i landet du bor. Det visar en kartläggning språkvetaren Mikael Parkvall gjort. Men varför ordet delar Sverige är oklart.

 Snowracer, bob, rattkälke – eller kanske stiga? Åkdonet delar Sverige. Foto: Mostphotos.
Snowracer, bob, rattkälke – eller kanske stiga? Åkdonet delar Sverige. Foto: Mostphotos.

Det är språkvetaren Mikael Parkvall som undersökt ordet som delar Sverige, skriver Svt Nyheter.

Genom att googla de olika alternativen – bob, snowracer och rattkälke – har han kunnat kartlägga var i landet vilket ord används.

Läs också: Uttrycken som får landsbygden att verka mindre än den är

Rattkälke poppis i norra Sverige

Sammanlagt 3 042 sökträffar ligger till grund för kartan som nu visar i vilken del av landet vart och ett av orden används.

– Löjligt arbetskrävande och mördande tråkigt är det, men rätt kul resultat, säger Mikael Parkvall som är språkvetare vid Stockholms universitet, till Svt Nyheter.

Och resultatet är tydligt. I de norra delarna av Norrbotten föredrar man ”rattkälke”. Ordet används i Kiruna, Pajala, Övertorneå, Överkalix, Kalix och Haparanda, visar kartan Svt Nyheter låtit ta fram.

Läs också: Plättar eller pannkaka? Kolla kartan!

Bob splittrar Mellansverige

I övriga Norrbotten föredrar man ordet ”bob”, liksom i Västerbotten och Dalarna. I Jämtland, Värmland och Västra Götaland är man splittrade – här används både bob och snowracer.Snowracer som är ett registrerat varumärke dominerar dock totalt i söder och sydöst, och är också det ord man väljer i Stockholm och på Gotland.

Varför olika ord används i olika delar av landet är oklart enligt Mikael Parkvall. Till Svt Nyheter säger han att han en gång i månaden gör en ny sökning och då också uppdaterar sin karta.

– Det finns en del andra varianter också, till exempel ”styrkälke”, och en del i Finland säger ”stiga” efter tillverkaren.

Läs också: Dialektoraklet: Testa om din dialekt avslöjar dig

Vad kallar du åkdonet? Rösta här nedan!

Läs också: 7 svenska rätter med konstiga namnLäs också: Bob, butta och balle – 10 saker som inte heter som du trodde

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen