Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 mars

Bob, snowracer eller rattkälke – nu delar ordet Sverige

Bob, snowracer – eller rattkälke? Vad du kallar åkdonet beror på var i landet du bor. Det visar en kartläggning språkvetaren Mikael Parkvall gjort. Men varför ordet delar Sverige är oklart.

 Snowracer, bob, rattkälke – eller kanske stiga? Åkdonet delar Sverige. Foto: Mostphotos.
Snowracer, bob, rattkälke – eller kanske stiga? Åkdonet delar Sverige. Foto: Mostphotos.

Det är språkvetaren Mikael Parkvall som undersökt ordet som delar Sverige, skriver Svt Nyheter.

Genom att googla de olika alternativen – bob, snowracer och rattkälke – har han kunnat kartlägga var i landet vilket ord används.

Läs också: Uttrycken som får landsbygden att verka mindre än den är

Rattkälke poppis i norra Sverige

Sammanlagt 3 042 sökträffar ligger till grund för kartan som nu visar i vilken del av landet vart och ett av orden används.

– Löjligt arbetskrävande och mördande tråkigt är det, men rätt kul resultat, säger Mikael Parkvall som är språkvetare vid Stockholms universitet, till Svt Nyheter.

Och resultatet är tydligt. I de norra delarna av Norrbotten föredrar man ”rattkälke”. Ordet används i Kiruna, Pajala, Övertorneå, Överkalix, Kalix och Haparanda, visar kartan Svt Nyheter låtit ta fram.

Läs också: Plättar eller pannkaka? Kolla kartan!

Bob splittrar Mellansverige

I övriga Norrbotten föredrar man ordet ”bob”, liksom i Västerbotten och Dalarna. I Jämtland, Värmland och Västra Götaland är man splittrade – här används både bob och snowracer.Snowracer som är ett registrerat varumärke dominerar dock totalt i söder och sydöst, och är också det ord man väljer i Stockholm och på Gotland.

Varför olika ord används i olika delar av landet är oklart enligt Mikael Parkvall. Till Svt Nyheter säger han att han en gång i månaden gör en ny sökning och då också uppdaterar sin karta.

– Det finns en del andra varianter också, till exempel ”styrkälke”, och en del i Finland säger ”stiga” efter tillverkaren.

Läs också: Dialektoraklet: Testa om din dialekt avslöjar dig

Vad kallar du åkdonet? Rösta här nedan!

Läs också: 7 svenska rätter med konstiga namnLäs också: Bob, butta och balle – 10 saker som inte heter som du trodde

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen