Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 april 2019

Boende i Ramsberg vill rädda Ramshyttans skola

I kväll avgörs Ramsbergs skolas öde. Och byborna tar till pannlampor för att påverka kommunpolitikerna i sista stund.

 Några i Ramsbergs skolgrupp – med pannlamporna på. Från vänster: Britt-Marie Olsson, Anna Carin Björkman, Mats Lagerman, Anna-Karin Wallenstein, Åsa Sandström, Emil Jansson, Dick Björkman, Marie Winsa, barnen Arvid och Livia samt Mirjam Björkman och Henrik Norman.
Några i Ramsbergs skolgrupp – med pannlamporna på. Från vänster: Britt-Marie Olsson, Anna Carin Björkman, Mats Lagerman, Anna-Karin Wallenstein, Åsa Sandström, Emil Jansson, Dick Björkman, Marie Winsa, barnen Arvid och Livia samt Mirjam Björkman och Henrik Norman. FOTO: Privat

”Släck inte ljuset för landsbygden” är mottot för deras demonstration utanför kvällens kommunfullmäktigesammanträde i Lindesberg, i Örebro län.

Minst 100 ortsbor tros komma att stå där med varsin pannlampa på huvudet. Det som en symbol för hoppet om en ljus framtid för Ramshyttans skola som den heter, och hela Ramsberg.

Barnfamiljer flyttar

Allt för att påverka politikerna att inte fatta beslut om nedläggning av deras skola (plus en annan byskola, Rockhammars skola).

– Våra barn trivs jättebra i vår välfungerande skola. Läggs den ned skulle de få 1-4 mil till skolan redan från 6 års ålder. Detta skulle få negativa följder för hela bygden och bryta den positiva trenden med barnfamiljer som vill bo på landet, säger Mirjam Björkman från Ramsbergs skolgrupp.

Stora besparingar

 Ramshyttans skola i Ramsberg.
Ramshyttans skola i Ramsberg. FOTO: Privat

Den politiska majoriteten har tre motiveringar: Svårigheten att få tag på lärare och lärarvikarier till dessa skolor, ett minskande elevunderlag där samt att man behöver spara drygt 9 miljoner kronor i skolbudgeten.

Skolgruppens argument

Men Ramsbergsbornas skolgrupp bemöter dem punkt för punkt.

– I dag har vi två fasta lärare här och har själva tagit fram en vikarielista med 20 personer som bor i området och gärna ställer upp när det behövs, säger Marie Winsa, också hon aktiv i skolgruppen.

Hon tror att en stor orsak till att barn har slutat på skolan är hotet om nedläggning.

– För egentligen finns ett elevunderlag i området, säger hon.

Flera egna förslag

Skolgruppen har också tagit fram flera förslag för att göra skolan mer kostnadseffektiv som mer webbaserad undervisning och större samverkan och utbyte mellan personalen på skolor i norra delen av kommunen.

– Vi har också föreslagit ändrade rutter för skolskjutsarna, så att barn från närliggande byar får skjuts till vår skola istället för till redan fulla skolor i stan, säger Mirjam Björkman.

Vädjar till politikerna

Ett annat förslag från skolgruppen är att låta elever med speciella behov få chansen till en lugnare miljö i Ramsbergs skola.

Medlemmarna i skolgruppen riktar en vädjan till de socialdemokratiska och moderata ledamöterna, som har majoritet i fullmäktige:

– Ge oss lite andrum och en chans att visa att skolan kan överleva. En nedläggning skulle drabba hela byns framtida utveckling, inte bara skolbarnen, säger Mirjam Björkman.

Läs också: Viral succé för protestfilm mot Luleås skolnedläggningar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen