Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 maj 2019

Boende i Tiveden utan bredband – besvikna på Telia

De har väntat på bredband i fyra år. Nu har de boende i södra Tiveden dessutom blivit av med sin nuvarande uppkoppling. Men Telia kräver flera miljoner för att bygga ut bredbandet till området.

 Madeleine Larsson är en av de ambassadörer som valts ut i orten Tived för att ha kontakterna med Telia.
Madeleine Larsson är en av de ambassadörer som valts ut i orten Tived för att ha kontakterna med Telia. FOTO: Istock/Ronny Karlsson

Området i Tiveden delades upp i tre delar inför utbyggnaden av bredbandsnätet. Två av dessa områden fick sitt bredband ganska snabbt, men för de boende i det södra området har det tagit tid. I fyra år har de väntat och vid flera tillfällen har de ansökt om bredband, men inget har hänt.

Kräver tre miljoner

Vid de möten som hållits med Telia visade det sig att det krävdes ett visst antal abonnenter för att utbyggnaden skulle bli verklighet. Med hjälp av bland annat Laxå kommun trodde man att man nådde det antalet, men då krävde Telia tre miljoner kronor till för att göra satsningen.

Läs också: Nya regler underlättar bredband på landet

Telia stänger kopparnätet

– Telia har meddelat att de klipper vår kopparledning 3 juni, och för övrigt är den redan avgrävd så nu har vissa ingenting, säger Erland Tivell, en av de boende som drabbats.

Laxå kommun har engagerat sig i frågan, inte minst med tanke på att Ösjönäs aktivitets- och äventyrsanläggning ligger i det här området. Kommunen har gjort grävarbeten för flera hundra tusen för att förbereda för bredbandet, men inte heller där har något mer hänt.

– När vi gjorde den satsningen var vi övertygade om att allt var okej och att Telia skulle göra den här utbyggnaden, säger kommunchefen Harry Lundin.

Saknar täckning

Han och andra på kommunen har haft återkommande kontakter med Telia, och senast i förra veckan fick han beskedet att det saknas tre miljoner kronor för att göra utbyggnaden.

– På Ösjönäs har de svårt att ta betalt för att de har så dålig uppkoppling. Vi ska vända oss till Länsstyrelsen och se om de kan bidra, vi kan inte göra hela den här satsningen, säger Lundin.

Lundin konstaterar också att en mobil 4G-uppkoppling är en lösning för många, men samtidigt vet han inte om täckningen är tillräckligt bra i området.

– Vi saknar sju master i Laxå kommun för att ha full täckning för 4G, det har Telia själva sagt. Jag vet inte exakt hur det är i det här området, men risken är att vissa blir helt utan en lösning.

Besvikna boenden i Tiveden

Madeleine Larsson är en av de ambassadörer som valts ut i orten Tiveden för att ha kontakterna med Telia. Hon är upprörd på hur dålig informationen är.

– Det fungerade med kontakterna i början, men sedan vet jag inte vad som hänt. Nu får vi olika svar beroende på vem som ringer, säger hon.

Larsson berättar bland annat om en barnfamilj som i dag får gå ut och ställa sig på en kulle i närheten för att kunna betala sina räkningar. Och vid ett fel för en tid sedan kunde personer i området inte ens ringa SOS.

– Vi är bara 337 personer i Tived, men vi måste ju också kunna ställa krav. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Om vi ska ha 4G krävs det flera master och det kostar ju också pengar, säger hon.

Så säger Telia

Inger Gunterberg är pressansvarig på Telia och hon konstaterar att det fortfarande pågår en diskussion med Laxå kommun om att hitta en lösning.

– Vi hoppas att det ska kunna lösa sig. Kalkylen går inte riktigt ihop när de är så få som bor där, men nu vill vi hitta en framkomlig väg tillsammans med Laxå kommun.

Hon menar att de boende i området vid Tiveden erbjuds en annan lösning när kopparlinan försvinner och ser helst att förhandlingarna med kommunen ska leda till en lösning även för de boende i den del av Tiveden där det ännu inte satsats på något bredband.

– Det finns inget besked ännu om att vi inte ska göra det, säger hon.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen