Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juni 2020

Bokeslundsgården i Hörby skyddar lantrasdjur och nordiska växter

En fristad för nordiska husdjursraser, fruktträd och grödor. Det är drömmen för ekobonden Johan Widing och hans familj på skånska Bokeslundgården.

 Johan Widing med hustrun Linnea och barnen Stella, 9 år, Carl, 5 år, och Lukas, 11 år och två nyfödda Klövsjölamm.
Johan Widing med hustrun Linnea och barnen Stella, 9 år, Carl, 5 år, och Lukas, 11 år och två nyfödda Klövsjölamm. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Solen strålar över ängar, hagar och åkrar i skånska Lyby, i Hörby kommun. Våren har kommit till Bokeslundsgården med febril aktivitet i växthus och djurstallar.

Linderödsgrisarna har fått kultingar som ivirigt flockas runt sin mamma i den varma, sköna sanden.

Här finns en mängd lantraser som Johan gjort till sin mission att bevara.

Svenska lantraser

 Linderödssuggan Lisa med sina sex kultingar är en av alla de gamla svenska djurraser som finns på Bokeslundsgården.
Linderödssuggan Lisa med sina sex kultingar är en av alla de gamla svenska djurraser som finns på Bokeslundsgården. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Som de 70 korna och kalvar av raserna Granemåla och Skånska röda. Eller de andra lantraserna, som Klövsjöfår, Svensk pälskanin, ett tiotal olika hönsraser, ankor, kråsduvor och vaktlar

– Vi har ansträngt oss för att hitta svenska raser. På fågelsidan har vi jobbat speciellt med inhemska kulturraser som Gammelsvensk Vit Leghorn och Rhode Island Red som var vanliga här fram till 1950-talet, berättar Johan.

Läs också: Nya trenden: Finsmakarmjölk direkt från bonden

Ankägg är populära

 Bokeslundsgårdens storsäljare är ankägg. De svarta är från rasen Cayuga och det vita från Blekingeanka.
Bokeslundsgårdens storsäljare är ankägg. De svarta är från rasen Cayuga och det vita från Blekingeanka. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Vi följer med när han ska samla in ankägg, ankorna flyttar lite lojt på sig när vi kommer.

– Ankägg är en av våra signaturprodukter, säger Johan. De är lite större än hönsägg, vitan är fastare och smaken är något annorlunda.

I händerna håller han ett halvt dussin ankägg. Fem svarta och ett vitt.

– De svarta är från rasen Cayuga och det vita från en Blekingeanka, vilket är de två ankraser jag har.

Projekt Smakjakten

 Svärföräldrarna Lena Vought och Sean Lacoursiére tillsammans med Johan Widing skördar glasrabarber som växt under svarta plasthinkar på täckodling.
Svärföräldrarna Lena Vought och Sean Lacoursiére tillsammans med Johan Widing skördar glasrabarber som växt under svarta plasthinkar på täckodling. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

På en åker intill sitter Johans svärföräldrar Lena Vought, 67 år, och Sean Lacoursiére, 62 år, på huk och skördar glasrabarber, som fått växa under svarta hinkar.

– Det är en hektisk tid nu. Jag håller just nu också på att plantera ut olika sorters kål, morötter och lök i ett projekt som kallas Smakjakten, säger Johan.r

Det har han tillsammans med SLU Alnarp och krögaren Daniel Berlin. Det går ut på att få fram mer exakta produktbeskrivningar för varje sort.

Läs också: Odla rabarber – skörda, föröka och bra sorter

Har en genbank

 Johan Widing rensar mellan vitlöksraderna med en modern ogräshacka. På gården finns 20 hektar odlingsmark och 600 hektar betesmark.
Johan Widing rensar mellan vitlöksraderna med en modern ogräshacka. På gården finns 20 hektar odlingsmark och 600 hektar betesmark. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Gården, som egentligen består av fyra gårdar med 20 hektar odlingsmark och 600 hektar betesmark, driver Johan tillsammans med sina svärföräldrar. Hustrun Linnea arbetar som landskapsarkitekt.

Sedan de flyttade hit 2003 har de arbetat för att skapa en fristad åt svenska husdjursraser – och även för fruktträd och grönsaker.

– Vi har en genbank på ungefär 300 gamla svenska sorter av äppel- och päronträd. Tanken är att vi om några år ska producera egen must eller cider.

Odlar 600 olika sorter

 Några av de olika gamla kålsorter som Johan odlar i projektet Smakjakten, vars mål är att ge exakta smakbeskrivningar för olika sorter av kål.
Några av de olika gamla kålsorter som Johan odlar i projektet Smakjakten, vars mål är att ge exakta smakbeskrivningar för olika sorter av kål. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

En mångfald av olika sorter präglar allt arbete på Bokeslundsgården. På Johans odlingslista finns 600 olika sorter och bara inom projektet Smakjakten odlar han till exempel 30 olika sorters morötter.

– Ta den här vitkålen till exempel, säger han och lyfter upp ett kålblad.

Det är vitkålssorten Säfstaholm som har en spännande historia. Den var utdöd i Sverige men återfanns av föreningen Sesam i S:t Petersburg som lyckades återbörda den till Sverige.

Djurens naturliga beteende

Johan brinner för ett hållbart jordbruk och en djurhållning som låter djuren få utlopp för sina naturliga beteenden.

På sin hemsida skriver han: ”Vi odlar och producerar bara den mat som vi själva vill äta”.

Men många andra vill också äta den. Det som slaktas och odlas på gården säljs bland annat till finkrogar i Malmö och Köpenhamn.

Efterfrågan från privatpersoner

 Stamkunder får köpa kassar med färska grönsaker, lite olika varje gång beroende på vad som skördas.
Stamkunder får köpa kassar med färska grönsaker, lite olika varje gång beroende på vad som skördas. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Mycket säljs också direkt till privatpersoner via REKO-ringar i Malmö, Höör och Hörby.

Nu under coronakrisen är REKO-ringarna viktigare än någonsin. De går ut på att bönder via en Facebookgrupp säljer direkt till konsumenterna.

Privatpersonernas köp kan till viss del uppväga tappet i köp från krisande restauranger.

REKO-ringens bönder och kunder träffas utomhus och kan hålla folkhälsomyndighetens rekommenderade avstånd.

– Vi träffar kunderna varje torsdagskväll vid parkeringen vid Malmö Museum. Då jag har med mig det jag har fått beställningar på. Det blir lite som en bakluckeloppis, berättar Johan.

Har flera signaturprodukter

 Ankorna av raserna Cayuga och Blekingeanka går fritt och äter mördarsniglar och skadesinsekter samtidigt som de bidrar till gödslingen.
Ankorna av raserna Cayuga och Blekingeanka går fritt och äter mördarsniglar och skadesinsekter samtidigt som de bidrar till gödslingen. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Två av Bokeslundsgårdens storsäljare, eller signaturprodukter, är ankägg och honung. Men Johan säljer även köttlådor och kassar med blandade grönsaker.

– När det gäller köttlådor får man som konsument vara beredd på att till exempel köpa ett halvt lamm. Jag säljer inga enstaka delar. En låda består av 25-30 kilo kött, säger han.

Läs också: Plantera lavendel – skörda, föröka och beskära

Kassar med överraskning

Kassarna med grönsaker kan innehålla överraskningar beroende på säsong.

– Nu senast hade vi med primörrabarber tillsammans med jordärtskocka, vårvitlök, en kålmix och potatislök. Vi säljer cirka 40 gårdskassar, som vi kallar dem, i veckan och de innehåller grönsaker till ett värde av 200 kronor.

Djuren går fritt

 Barnen Stella och Carl gosar med en Torparehöna.
Barnen Stella och Carl gosar med en Torparehöna. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

För kunderna blir det billigare eftersom man hoppar över mellanleden mellan producent och konsument.

När vi tillsammans med Johan och hans svärföräldrar lämnar fältet med den täckodlade rabatten gal en tupp enträget och hönsen spankulerar fritt omkring och sprätter.

Barnen Lukas, Stella och Carl har kommit hem från skolan respektive förskolan och skyndar sig till fårkätten för att få klappa de nyfödda killingarna.

– Det jag drömmer om just nu är att kunna bygga ett nytt stall så vi kan ha fler djur. Min dröm är att skapa ett Noaks Ark för framförallt nötboskap, säger Johan.

Så fixade de företaget

Bokeslundsgården HB äger Johan äger tillsammans med svärföräldrarna Lena Vought och Sean Lacoursiére,

Finansiering: Självfinansierat, inga lån.

Omsättning, 1,5 miljoner kronor.

Marknadsföring: Sociala medier; instagram, facebook, hemsida.

Antal anställda: Inga, men tre heltidspraktikanter och två personer som arbetstränar på gården.

Största misstag under starten: Att man silar mygg och sväljer elefanter. Som till exempel att jag inte omedelbart investerade i en stennedläggande fräs som gör arbete som tidigare tog en hel dag på femton minuter.

Vad gick bättre än du trodde: Att ankägg skulle vara så efterfrågat som det var. Jag trodde inte de skulle sälja så bra, men nu är det en av våra signaturprodukter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen