Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 april 2020

Boktips: 10 lättlästa böcker för dig som har tråkigt

Några kan ni ha läst och andra kanske inte ens hört talas om. Här kommer tio tunna böcker som både kan roa och beröra. Samtliga bör finnas på bibliotek.

 Här får du tips på 10 lättlästa böcker som kommer att få dig att glömma tid och rum!
Här får du tips på 10 lättlästa böcker som kommer att få dig att glömma tid och rum! FOTO: Istock

Med livet framför sig av Émile Ajar

Hjärtskärande och roligt om den lilla pojken Momo som bor i en liten lägenhet i Paris med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, som lär honom om livet och vad som ligger framför honom. Den som inte berörs av denna bok har ett hjärta av sten.

Doppler av Erlend Loe

 ”Doppler” av Erlend Loe.
”Doppler” av Erlend Loe. FOTO: Pressbild

Kultförklarad och halvgalen historia om Andreas Doppler som får nog av duktighet och konsumtionshysteri och lämnar sitt välordnade familjeliv i Oslo. Han flyttar till skogs och blir bästa vän med en älg. Men livet i skogen blir inte så fridfullt som han hoppats på.

Den mystiska massören av V S Naipaul

Hejdlöst roligt om Ganesh Ramsumairs framgångsväg. Om hur han, om han inte varit så obegåvad för det vanliga massöryrket, säkert aldrig skulle ha blommat upp till en mystisk sådan. Övertygande och fängslande historia från Trinidad, och ett av nobelpristagarens mer okända verk.

Läs också: Saftig sockerkaka – gott till fikat!

Om vänskap funnes av Stig Claesson

 ”Om vänskap funne”s av Stig Claesson.
”Om vänskap funne”s av Stig Claesson. FOTO: Pressbild

Känsligt och varmt om författarvännen Pär Rådström, men också en skildring av efterkrigstidens Europa och några udda människors jakt efter lyckan i ett mycket kallt Paris. Handlingen utspelar sig i tre tidsplan – Paris 1954, Södermanland 1963 och Stockholm 1981.

Sommarboken av Tove Jansson

 ”Sommarboken” av Tove Jansson.
”Sommarboken” av Tove Jansson. FOTO: Pressbild

Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en gammal kvinna och en liten flicka. Och förresten borde ni läsa Muminboken Pappan och havet också.

Bridget Jones dagbok av Helen Fielding

Bridget är 32 år, singel, kedjerökande, ständigt bantande och karlfixerad. Hon bestämmer sig för att återta kontrollen över sitt liv och börjar skriva dagbok. Boken om den roliga, rebelliska antihjältinnan som alla kan känna igen sig i har älskats av kvinnor världen över.

Läs också: Bli av med silverfiskar

Roseanna av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

 ”Roseanna” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö.
”Roseanna” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. FOTO: Pressbild

Den som inte läst de tio klassiska Sjöwall & Wahlöö-deckarna har mycket välskriven och ibland även rolig underhållning framför sig. Varför inte börja med den allra första boken? En död kvinna påträffas i Göta kanal. Rikspolisen och Martin Beck tillkallas.

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Första delen om fru Ramotswe, Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, i ännu en lång serie som i alla fall delvis handlar om brott. Med fenomenal förmåga att få folk att öppna sig löser hon vanliga människors bekymmer, allt från förlupna äkta män till stulna bilar.

Den elektriska kaninen av P C Jersild

 ”Den elektriska kaninen” av P C Jersild.
”Den elektriska kaninen” av P C Jersild. FOTO: Pressbild

En av författarens roligaste och mest fantasifulla böcker. Haren Holger, som jobbar som elektrisk kanin på en hundkapplöpningsbana, kommer till Skansen på midsommarnatten. Där samlas Sveriges alla djur för kongress och de visar sig ha svårt för att komma överens.

Pölsan av Torgny Lindgren

 ”Pölsan” av Torgny Lindgren.
”Pölsan” av Torgny Lindgren. FOTO: Pressbild

Romanen är en lång notis som börjar med att en märklig tysk kommer till en västerbottnisk by. Ihop med läraren Lars Högström far han runt i jakt på den yttersta, den slutgiltiga pölsan. Värst är viltpölsan i Morken, med huvudingrediensen flådda ekorrar, kokta och malda.

(Som test söktes, och hittades, alla böckerna på biblioteket i Falun, red anm.)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen