Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 maj

Böndernas knep mot selfie-trenden i rapsfälten

Rapsen blommar vackert illgul i södra Sverige. Men den riskerar att trampas ned av alla som vill ta selfies i fälten!

 Smart idé! Lantbrukaren Linda Ericsson och sönerna Oskar och Nils passar på att själva ta en bild i selfierutan i sitt blommande rapsfält.
Smart idé! Lantbrukaren Linda Ericsson och sönerna Oskar och Nils passar på att själva ta en bild i selfierutan i sitt blommande rapsfält. FOTO: Privat

Problemet har funnits i flera år, men tog extra fart under covidrestriktionerna när många började semestra på hemmaplan.

Plötsligt gav sig mängder av människor ut på landsbygden för att fika, titta på naturen och landskapet. Och ta selfies, gärna nära de vackert klargula rapsfälten i södra Sverige.

Även i år befarar rapsodlare att människor i sin iver att ta selfies kommer att trampa ned fälten och förstöra plantorna. Vissa har tidigare till och med kört ut på åkern med bil för att få bästa fotovinkeln, skriver ATL.

Kan sprida växtsjukdomar

Kristina Forsberg är ordförande i Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare och driver Fröö Gård i Östergötland tillsammans med sin make Lars-Åke Gustafsson. Hon har kluvna känslor inför selfie-fenomenet.

– Samtidigt som jag är stolt över min fina raps och glad att folk tycker den är vacker, är det tråkigt att respekten inte är större än att man kliver runt i andras grödor. Det vore bra med mer information om vad man får och inte får göra enligt allemansrätten, säger hon till ATL.

Hon ser också en risk för att växtsjukdomar och invasiva ogräs sprids om det är lerigt och människor kliver runt i olika fält.

En lösning är att skapa en selfie-ruta, en inhägnad plats i utkanten av rapsfältet där det är tillåtet att stå och ta bilder.

Så gör lantbrukaren Linda Ericsson som driver Duveheds gård i halländska Fjärås tillsammans med sin man. Gården ligger nära vägen, bygdegården och naturreservatet Fjäråsbräcka och rapsfälten blev nästan invaderade av besökare som vill ta selfies.

Selfie-ruta fungerar

Så 2021 anlade familjen en selfie-ruta på 40-50 kvadratmeter, inramad med färgglada avspärrningsband, något som Land skrev om. Och den tycks ha fungerat.

– Vi placerade den mittemot bygdegården, där det går lätt att parkera och sedan bara gå över vägen till rutan, säger Linda.

På skyltar vid rutan finns ett Swishnummer för besökare som vill bidra till ett gott ändamål, detta år går bidragen till den ideella organisationen CancerRehabFonden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen