Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 november 2017

Bondkvinnorna var starkare än elitidrottare

Bondkvinnorna förr var starkare än dagens elitidrottande kvinnor, visar en studie.

Är dagens hårt tränande kvinnor starkare än forntidens hårt arbetande kvinnor? Den frågan har en brittisk studie försökt besvara.

Forskarna har studerat överarms- och skenben från kvinnor i centrala Europa, under sten-, brons- och järnåldern, samt jämfört dem med moderna elitidrottares fysiska egenskaper.

Dessa har jämförts med moderna elitidrottande kvinnor. Resultatet, som presenteras i tidningen Science Advances, visar att kvinnorna förr till och med hade kraftigare och starkare armar än dagens kvinnliga roddare.

Läs också: 25 museer du inte får missa – från norr till söder

Hårt arbete gav styrka

Det som utmärker kvinnorna så långt tillbaka i tiden är att de arbetade hårt och därför blev starka.

Bakom studien står ett forskarteam med arkeologen Alison Macintosh vid Cambridge University i Storbritannien.

– Arbetet var förmodligen mer intensivt jämfört med det som krävs av en kvinna som utövar rodd i vårt samhälle, säger Alison Macintosh, till SVT Nyheter.

Studien avser en grupp av benmaterial, dels en grupp av idag levande kvinnliga idrottare i Storbritannien inom bland annat rodd, långdistanslöpning och fotboll, samt en kontrollgrupp.

Genom en kombination av skanning och 3d-teknik samt röntgenbilder kunde man jämföra benen och därmed uppskatta styrkan utifrån detta.

Läs också: Ylwa och Mats: Kärleken till riddartiden förde oss samman

Stora skillnader

Ytterligare ett rön är att det fanns stora skillnader i styrkan hos de förhistoriska kvinnorna, om man ser till underbenen, lika stora skillnader som hos moderna kvinnor.

– Det tyder på att kvinnor ägnade sig åt många typer av aktiviteter som belastade deras skenben på olika sätt, säger Alison Macintosh till SVT Nyheter.

Läs också: Trendbönan: Innovatörerna återupptäcker den gamla hälsogrödan

Arbetade hårt

Exakt vilken typ av arbete de förhistoriska bonkvinnorna gjorde framgår inte av studien. Men aktiviteter som kräver styrka och uthållighet är att plantera, skörda, mala, men de kan också ha tagit hand om djur, mjölkat och tillvaratagit jordbruksprodukter samt manuell tillverkning.

– Vi misstänkte redan att kvinnor utförde mycket manuellt arbete i de här jordbrukarsamhällena, och de levande kvinnorna hjälper oss att få en större förståelse för hur mycket de måste ha bidragit, säger Alison Macintosh till SVT Nyheter.

Läs också: Semestra i Sverige – 25 härliga utflyktstips från norr till söder

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen