Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 augusti 2019

Boom för obemannade butiker när ny kedja startar

Obemannade butiker. Är det lösningen för dagligvaruhandeln i glesbygd? Två företag har startat med fokus på sådan verksamhet. ”Målet är att under några år öppna 300 butiker”, säger Lifvs grundare Bea Garcia.

 Bea Garcia som grundat Lifvs hoppas på att ha öppnat 300 obemannade butiker om ett par år.
Bea Garcia som grundat Lifvs hoppas på att ha öppnat 300 obemannade butiker om ett par år. FOTO: Privat

På många håll har mindre samhällen tappat viktiga funktioner som apotek, vårdcentral och räddningstjänst. Men även butikerna blir allt färre.

Nu satsar två företag på ett koncept där obemannade butiker ska kunna hålla den servicen vid liv.

Bea Garcia står bakom Lifvs, som nu har två butiker och planer för betydligt fler. Lösningen för att nå 300 butiker på bara några år är att bygga dem i kluster.

– Vi öppnade den första i Bålsta i mars och har nyligen öppnat en i Krägga. Med butiker nära varandra kan samma person ha hand om flera butiker, säger Garcia.

Läs också: Edvins obemannade butik på landsbygden gör succé

Taktik med butiker i kluster

Nästa butik ska öppnas utanför Enköping och under hösten är planen att ett kluster med butiker ska ha premiär i norra Skåne.

Inför varje butiksöppning söker man nära samarbeten med respektive kommun. Det ger också en flexibilitet för Lifvs.

– Vissa butiker kommer säkert att gå bättre än andra. Om någon inte fungerar är butikerna byggda som moduler som kan flyttas. Helst flyttar vi då inom samma kommun, säger Garcia.

Vill inte konkurrera ut närlivs

Runt 530 artiklar finns i varje butik och Garcia, som driver Lifvs med Daniel Lund, menar att en familj klarar sig bra med att göra sina inköp endast i dessa butiker.

– Vi har allt från gelatinblad och kött till grönsaker, chips och godis. Det känns fantastiskt att vi kan få plats med så mycket.

Butikerna kommer till en början att finnas i utkanten av städer, men också i glesbygd. Samtidigt finns en tanke med satsningen på glesbygden.

– Vi vill vara där, men vill inte konkurrera med de butiker som finns där. Vi tycker redan att det finns för få sådana butiker, säger Garcia.

Låser upp med mobilapp

Hur fungerar då butiken? Jo, när det gäller Lifvs sköts allt via en app, där du först måste registrera dig.

Med det gjort kan du via appen öppna ingången till butiken, du plockar på dig de varor du vill ha och betalningen sker via det kreditkort du registrerat i appen. Bea Garcia har inte upplevt några problem med att varor stulits eller att fel personer kommit in i butikerna.

– Vi har övervakningskameror, men de är mest för att de som handlar ska känna sig trygga. Allt sköts via appen och vi vet när kunderna har handlat, så vi ser inget problem med att varor ska stjälas.

Fokus på lokala råvaror

 Edvin Johansson har startat Auto-Mat i Ekängen i utkanten av Linköping.
Edvin Johansson har startat Auto-Mat i Ekängen i utkanten av Linköping. FOTO: Frida Ekman

I Linköping finns ett annat företag som satsar på obemannade butiker. Edvin Johansson står bakom Auto-Mat och har sin första butik i Ekängen i utkanten av Linköping.

Han är mycket nöjd med utvecklingen för sin butik och siktar på att starta fler.

– Folk gör väldigt blandade inköp, men jag är förvånad över hur många som gör alla sina inköp i butiken, säger han.

Johansson har fokus på lokala råvaror med ägg från en ekologisk gård i närheten och på helgerna erbjuds bland annat färskt bröd via ett lokalt samarbete.

Han ser det som viktigt att hålla en bra prisnivå på sina varor.

– Vi är billigare än bensinmackarna och det är vad man ska jämföra oss med. Vi matchar inte stormarknadernas priser men då ska man veta att det kostar att åka till de platserna också, säger Johansson.

Planer på expansion

Även Edvin tittar på en expansion och målet är att få i gång fler butiker.

– Det har funnits intresse från personer från Malmö till Övertorneå och det är butiker på gång på flera ställen. När du startat en butik är det lättare att få i gång nummer två och tre.

Edvin siktar liksom Bea på att försöka ha flera butiker hyfsat nära varandra.

– En franschisetagare ska kunna sköta flera butiker. En butik behöver inte ta så mycket tid när allt är i gång. Jag har stort fokus på att hitta rätt personer som kan jobba med det här.

Stort kundintresse

Båda dessa kedjor har alltså rejäla expansionsplaner. Nu återstår att se hur stort det kan bli med obemannade butiker, och det avgörs av konsumenterna. Edvins första butik öppnade i slutet av november.

– Butiken i Ekängen har väldigt nöjda kunder och det görs väldigt blandade inköp. Många gör även större inköp här och så vill vi att det ska fortsätta vara, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen