Reim och Taisir räddade Borgs lanthandel i Norra Rörum
Stängd skola, nedlagd biblioteksfilial och igenbommad lanthandel. Det såg mörkt ut för skånska Norra Rörum. Då dök Reim Alshihabe och hennes man Taisir upp och räddade lanthandeln.
Framtidstron har börjat återvända till det lilla samhället Norra Rörum norr om Höör.
Det lyser åter i skyltfönstren i den anrika lanthandeln som ligger vid fyrvägskorsningen mitt i byn.
Läs också: Lantbrevbäraren Maria har Sveriges troligen längsta posttur!
Samlingspunkt i trakten
Härifrån går vägarna till Tyringe, Höör, Ljungbyhed och Stockamöllan och Borgs lanthandel har varit den naturliga samlingspunkten för byborna i årtionden.
Pensionären Irene Nilsson, 73 år, är en av byborna som är glad över nystarten.
Pratstund i butiken
Hon står och småpratar med de nya ägarna Reim Ashihabe, 44 år, och hennes man Taisir Al Mohammed, 40 år, medan de packar ner hennes varor.
– Jag är glad för att lanthandeln har öppnat igen. När den var stängd var jag tvungen att åka till Höör för att handla och det är tolv kilometer dit, säger Irene.
Läs också: Magnus rullande varubuss gör succé
Reim Alshihabe & Taisir Al Mohammed
Ålder: 44 rspektive 40 år.
Familj: Barnen Meray, 8 år, Lamar, 6 år, Silvia, 5 år, och Rätta, 3 år.
Bor: Ovanpå lanthandeln i Norra Rörum.
Lär sig vilka varor som efterfrågas
Reim ler vänligt och berättar att hon hoppas att de kommer att trivas i Norra Rörum och att de kan försörja sig och sina fyra barn på lanthandeln.
– Vi drev tidigare en tobakskiosk i Hyltebruk, men en lanthandel är större. Vi håller på att lära oss vilka varor de som bor här efterfrågar och hoppas de handlar hos oss, säger Reim, som arbetade som apotekare i sitt gamla hemland Syrien.
Hoppas få ekonomi på det
Hon och hennes man Taisir Al Muhammed kom till byn så sent som i september och återöppnade lanthandeln i början av november.
– Vi tror på det här och hoppas att vi ska kunna få det att gå runt. Vi hoppas kunna uppfylla alla kundernas krav, men problemet är att vi inte har så mycket pengar att investera, säger Reim.
Hon går iväg till kyldisken för att hjälpa sin man att packa upp mejeriprodukter.
Bröt negativ trend
Reims och hennes mans återinvigning av lanthandeln är en av de händelser som verkar ha brutit den negativa trenden för det lilla samhället.
För bara ett halvår sedan såg det nämligen mycket dystert ut för Norra Rörum. Borgs lanthandel, som drivits av samma familj sedan 1939, slog igen i samband med att ägaren Lisbeth Eliasson gick i pension.
Förra året stängdes och revs skolan eftersom elevunderlaget inte var tillräckligt. Biblioteksfilialen lades ner och byns enda bensinmack riskerade att gå samma öde till mötes.
Ny förskola har byggts
Men sedan dess har något hänt. En aktiv föräldraförening såg till att det byggdes en ny förskola ovanpå ruinerna av den gamla skolan.
Där ska det även finnas ett fritids så att barnen åtminstone kan avsluta skoldagen på hemmaplan.
Macken blir kvar, men däremot såg det ut som om byborna skulle vara tvungna att köra drygt en mil till närmaste affär för att handla.
Läs också: Hästviskaren från Syrien får äntligen ta hand om hästar igen!
Dramatisk resa från Syrien
Den gamla lanthandeln stod tom och öde över sommaren.
– Vi såg en annons på Blocket om att det fanns ett ledigt hus med tillhörande servicebutik i bottenvåningen och tyckte att det lät som något som passade vår familj, berättar Reim.
Hon och hennes man kom som flyktingar till Sverige från krigets Syrien för fem år sedan. Deras två yngsta barn – femåriga Silvia och treåriga Rytta – är födda här.
– Det var en dramatisk resa. Jag var höggravid och redan andra dagen efter att vi kom till Sverige – den andra augusti 2014 – föddes vår dotter.
Namn efter drottningen
Förlossningen skedde på Östra sjukhuset i Göteborg som också inrymmer Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det var personalen på sjukhuset som föreslog att Reim och Taisir skulle döpa sin första dotter som fötts i Sverige efter sitt nya lands drottning.
Den första tiden i Sverige, sedan de fått permanent uppehållstillstånd, drev Reim en mindre livsmedelsbutik i Uddevalla medan Taisir arbetade som lastbilschaufför.
Drev butik i Damaskus
De flyttade sedan till Hyltebruk i Halland där de drev en tobakskiosk.
– Vi drev även butiker i Damaskus innan vi tvingades fly. Jag hade en liten livsmedelsbutik och bredvid mig hade Reim sitt apotek. Det var så vi träffades och blev ett par, berättar Taisir med ett leende.
I Norra Rörum gick Reim och Taisir in med en ambitiös målsättning.
Stängt bara på söndagar
De första två veckorna hade de öppet i lanthandeln alla veckans dagar från nio på morgonen till sju på kvällen.
– Men vi har inte haft tillräckligt många kunder för att det ska vara motiverat. Vi kommer att ha stängt på söndagar i fortsättningen. Vi måste ju hinna umgås med våra barn också, säger Reim.
Det första problemet de ställdes inför innan återinvigningen av lanthandeln var att veta vad för varor som byborna i Norra Rörum efterfrågar.
– Den tidigare ägaren Lisbeth hjälpte oss i början med beställningarna och vi kan fråga henne om det är något vi undrar.
Läs också: Miljardären Dan Olofsson satsar på barnfamiljer i Kaxås
Söker tobakstillstånd
När Land kommer på besök saknar lanthandeln fortfarande en del varor, bland annat tobak och tidningar.
– Vi hade tillstånd att sälja tobak i Hyltebruk, men vi måste söka nytt tillstånd här. Vi hoppas att det löser sig snabbt eftersom det är något vi vet att våra kunder vill ha, säger Reim.
Lanthandeln får namn efter dotter
På skyltfönstret ut mot fyrvägskorsningen står det fortfarande Borgs lanthandel, men Reim berättar att det kommer att bytas ut mot Lamars lanthandel – Lamar efter näst äldsta dottern.
– Vi är positiva. Det verkar som om fler och fler hittar hit, säger Reim och avslöjar att de till sommaren har planer på att öppna en liten snabbmatsrestaurang i anslutning till butiken.
Fler bybor behöver stötta
En bit bort i novemberdiset traskar Irene Nilsson hemåt med sin matkasse i handen.
– Jag hoppas att fler än jag handlar så mycket som möjligt i lanthandeln och därigenom stöttar den. Annars kommer den snart att försvinna igen, säger hon.
Läs också: Susann bytte IT-karriären i Stockholm mot lanthandeln i Tornedalen
Så här säger fem Norra Rörumsbor om att Reim och Taisir har tagit över lanthandeln
Sophia Lundberg, 32 år, sjuksköterska (med sonen Ebbe, sju månader):
– Det betyder jättemycket för att vi ska kunna ha en levande landsbygd. Om inte lanthandeln finns måste vi åka tolv kilometer till Höör för att komma till närmaste butik.
Niklas Hansson, 24 år, lastbilschaufför:
– Det är jättebra. Jag och min tjej handlar där ibland. Det är skönt att slippa behöva köra ett par mil bara för att man glömt att handla ett paket mjölk eller något annat man glömt.
Leif Hansson, 67 år, pensionär:
– Det är bra om man saknar något. Jag brukar bland annat köpa bullar i lanthandeln. De värmer bullarna medan man väntar och de smakar precis som nybakade. Jag hoppas att fler handlar där så att den kan vara kvar.
Nathalie Romme, 34 år, barnskötare:
– Det är jättetrevligt. Jag kommer väl inte direkt att storhandla där, men kommer att gå dit när jag behöver komplettera med något. Jag handlade ganska mycket av Lisbet som drev lanthandeln tidigare.
Inger Nilsson, 73 år, pensionär:
– Det är jätteviktigt för oss på landsbygden. Jag har bott i Norra Rörum i 67 år och jag hoppas att byn kommer att leva och frodas. Men då är det viktigt att de som bor här också handlar i lanthandeln.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.