Börja skåda trollsländor – här är expertens 4 tips!
Gillar du att vara utomhus och letar efter en ny hobby? Kanske har du tidigare skådat fåglar men tröttnat. Då kan detta vara något för dig – expertbiologen Tommy tipsar om hur du blir en bra trollsläneskådare!
Tommy Karlsson är biolog på länsstyrelsen i Östergötland och har skrivit boken Östergötlands trollsländor. Han brinner för de små flygarna och är oerhört fascinerad. Att spana på dem går ut på att hitta den men också att artbestämma dem – ungefär som att fågelskåda.
Här är Tommys fyra tips på hur du gör för att komma i gång!
1. Utrustning
För att artbestämma en trollslända gäller det att komma nära. Ett sätt är att fotografera dem. Du kan också använda en kikare med bra närgräns, till exempel en så kallad fjärilskikare. Den fungerar även som lupp om man tittar åt ”fel håll”.
2. Boktips
Svenska Trollsländeguiden (Hirschfeld Media 2012), Östergötlands trollsländor (Entomologiska föreningen i Östergötland 2015).
3. Rapportera dina fynd
Sju arter, som ingår i Trollsländekampanjen, är rödlistade i Sverige eller skyddade av EU. Rapportera dem gärna på Artdatabankens webbplats, www.artdatabanken.se. Arterna är grön mosaikslända, dvärgflickslända, citronfläckad kärrtrollslända, bred trollslända, pudrad kärrtrollslända, grön flodtrollslända och tundratrollslända.
4. Gå med i förening
Vill du veta mer om hur man gör och dela med dig av hobbyn med andra – gå med i Trollsländeföreningen: www.trollslandeföreningen.se.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.