Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 augusti 2017

Börja skåda trollsländor – här är expertens 4 tips!

Gillar du att vara utomhus och letar efter en ny hobby? Kanske har du tidigare skådat fåglar men tröttnat. Då kan detta vara något för dig – expertbiologen Tommy tipsar om hur du blir en bra trollsläneskådare!

FOTO: Tommy Karlsson

Tommy Karlsson är biolog på länsstyrelsen i Östergötland och har skrivit boken Östergötlands trollsländor. Han brinner för de små flygarna och är oerhört fascinerad. Att spana på dem går ut på att hitta den men också att artbestämma dem – ungefär som att fågelskåda.

Här är Tommys fyra tips på hur du gör för att komma i gång!

1. Utrustning

För att artbestämma en trollslända gäller det att komma nära. Ett sätt är att fotografera dem. Du kan också använda en kikare med bra närgräns, till exempel en så kallad fjärilskikare. Den fungerar även som lupp om man tittar åt ”fel håll”.

2. Boktips

Svenska Trollsländeguiden (Hirschfeld Media 2012), Östergötlands trollsländor (Entomologiska föreningen i Östergötland 2015).

3. Rapportera dina fynd

Sju arter, som ingår i Trollsländekampanjen, är rödlistade i Sverige eller skyddade av EU. Rapportera dem gärna på Artdatabankens webbplats, www.artdatabanken.se. Arterna är grön mosaikslända, dvärgflickslända, citronfläckad kärrtrollslända, bred trollslända, pudrad kärrtrollslända, grön flodtrollslända och tundratrollslända.

4. Gå med i förening

Vill du veta mer om hur man gör och dela med dig av hobbyn med andra – gå med i Trollsländeföreningen: www.trollslandeföreningen.se.

Läs också: Följ med på jakt efter dem magiska trollsländan!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen