Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 december 2018

Så kommer du i gång med släktforskning

Sugen på att släktforska? Det är roligt, spännande och väldigt intressant! Vi börjar med det som ligger närmast till hands: Släktingar och saker i lådor och skåp - med det kommer du långt....

 Bland dina saker har du säkert en hel del som ger ledtrådar till släkten – ett utmärkt första steg när du vill släktforska!
Bland dina saker har du säkert en hel del som ger ledtrådar till släkten – ett utmärkt första steg när du vill släktforska! FOTO: Istock

Är du nyfiken på din släkt och ditt ursprung? Innan man går vidare till kyrkböcker och andra arkiv finns mycket att hämta i släktingarnas minnen, på vindar och i källare.

Släktforska – börja här

Ta vara på dina minnen. Finns det fotografier, dagböcker eller gamla brev? Här hittar du utgångspunkten för ditt fortsatta sökande. Sammanfatta kort för dig själv, och även kommande generationer, hur det var på ett fjärran och exotiskt 1950- eller 1980-tal.

Prata med äldre släktingar

Det här är ingenting du ska vänta med. Gör pratstunden trevlig och avspänd, ha gott om tid – och spela in och fotografera.

Prata med kusinerna

Vid arvskiften har mor- och farföräldrarnas ägodelar delats upp och förts vidare i släkten. Hos kusinerna kan det finnas många värdefulla minnen.

Läs också: 30 bra frågor du ska ställa till din mormor

Fråga om gamla bilder

I album och lådor finns ofta mängder med bilder. Fråga vem som är med på bilderna, anteckna på baksidan eller rita av konturerna och skriv in namnen. Fotografera av bilden eller skanna den.

 Bevara dina egna bilder och brev för kommande generationer så dina ättlingar slipper gissa när de själva släktforskar.
Bevara dina egna bilder och brev för kommande generationer så dina ättlingar slipper gissa när de själva släktforskar. FOTO: Istock

Läs brev och vykort

Brev och vykort berättar spännande om livet förr, med många intressanta detaljer. Om du tycker att förfädernas brev är fascinerande – tänk dig för innan du kastar dina egna kärleksbrev, även om det kan vara en känslig sak ifall det handlar om en före detta…

Sök efter skolbetyg, kassaböcker och dokument

I sådana gamla handlingar finns inte sällan fina ledtrådar till hur livet var. Tänk att den nya bilen kostade 8 000 kronor och att morfar hade uruselt betyg i musik!

Fynda bland tidningsurklipp

Kanske har du själv eller dina släktingar samlat tidningsurklipp i kuvert eller klippböcker. Här finns notiser om födelsedagar, bröllop, barnafödslar och dödsannonser. Mängder med lokalhistoria har också ofta sparats på detta vis: Här finns artiklarna om den stora branden, skolinvigningen eller brobygget.

Läs också: Lär dig tyda dina gamla fotografier

Botanisera bland smycken, klockor och andra minnen

Ta hjälp av experter för att få sakerna daterade och värderade. Det kan ge viktiga ledtrådar.

Jubla över ljud och rörliga bilder

Har du tur finns smalfilmer, videofilmer och inspelade ljudband. Tala om tidsresa! Filmerna och banden kan lämnas in och digitaliseras. Är du en gnutta tekniskt intresserad kan du göra mycket själv på datorn.

Släkttavla sökes

Om du har tur kan någon redan ha gjort en utredning av din släkt, som ger en bra start för din egen forskning. Men lita inte alltid på gammelfarbror! Uppgifterna måste kollas igen.

Läs också: Lär dig släktforska med Land utbildning

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen