Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 februari 2019

Börje Karlsson åker Vasaloppet för 60:e gången

För två år sedan stod Börje Karlsson redo att köra Vasaloppet för 59:e gången. Två mil från mål drabbades han av en stroke och rekordförsöket fick skjutas fram ett år. Nu är han äntligen redo att gå i mål för 60:e gången.

 Börje Karlsson är 85 år åker Vasaloppet för 60:e gången.
Börje Karlsson är 85 år åker Vasaloppet för 60:e gången. FOTO: Privat

– Vasaloppet blir tuffare med åldern men jag ska göra ett försök till, säger Börje Karlsson när Land ringer upp.

85-årige Börje Karlsson från byn Bjurvik i Småland är den som har fullföljt flest riktiga Vasalopp. Han har sedan debuten 1956 blivit en omtyckt profil i spåret.

Härom året fick Börje ta emot gratulationer från prins Carl-Philip efter målgång, och i år ska han filmas för tv.

– Det är mycket som händer här innan loppet. Jag försöker att bara fokusera på att ta mig i mål en gång till, säger Börje som är mitt i uppladdningen inför helgens strapats.

Läs också: Fantastisk fakta – 10 minnesvärda Vasaloppssegrar!

Fick bryta efter sju mil

Börje hade egentligen räknat med att ha åkt sitt 60:e lopp vid det här laget men under det 59:e loppet för två år sedan fick han bryta. Han var då i Högberg med två mil kvar till mål.

– Jag drabbades av en stroke fem månader innan loppet 2016 men genomförde det utan problem ändå. Oturligt nog fick jag en stroke igen år 2017 – i spåret. Det var synd för jag hade gärna fortsatt i mål men i stället kom ambulansen, säger han.

– Förra året gick det bra, jag fick kämpa hårt men kom fram.

Börje har en konkurrent – nästan

Börje Karlssons största konkurrent i sammanhanget är Sälens IF:s Bengt Eriksson. Han har enligt Vasaloppets veteranklubb åkt 60 Vasalopp, varav 6 öppet spår. Det tycker inte Börje Karlsson gills. Han är därför lugnt förvissad om att han är den största veteranen.

– Jag har också åkt öppet spår, nio gånger.

 Börje Karlsson bland skidor och startnummer som han haft i Vasaloppet genom åren.
Börje Karlsson bland skidor och startnummer som han haft i Vasaloppet genom åren. FOTO: Privat

Så laddar Börje upp

Börje Karlssons vardagliga motion består av promenader, rullskidor, cykling eller stavgång. På vinterhalvåret är han ute och åker skidor så ofta vädret tillåter. Veckan innan fokuserar Börje på att låta kroppen vila och fylla på med energi för att klara helgens lopp.

– Jag håller inte på och kolhydratsladdar med pasta och sådant, det fungerar inte för mig. Jag äter risgrynsgröt och tar det lugnt. På lördag ska jag ut och testa skidorna lite, säger han.

Läs också: Så kan ni gifta er under Vasaloppet 2019!

Kroppen säger ifrån

Efter två strokar är Börje Karlsson väl medveten om att kroppen börjar säga ifrån. Hans målsättning inför varje år är att hålla i gång vardagsmotionen och att försöka ta sig i mål på tävlingsdagen.

– Motion är det som gäller för att hålla i gång i livet. Annars blir du sittandes eller liggandes.

Hur ska du fira efter att du gått i mål för 60:e gången?

– Efter 50 lopp ordnade min familj en stor fest. Jag tror att de kommer att överraska mig på något vis den här gången. Det har respekt med sig nu, det är ett under om jag klarar det.

Börje Karlsson

Aktuell: Deltar i år i Vasaloppet för 61:a gången. För två år sedan fick han bryta efter sju mil på grund av en stroke. Nu är han inställd på att gå i mål för 60:e gången.

Ålder: 85 år.

Bor: I byn Bjurvik i Småland.

Familj: Hustrun Kerstin, 79 år, och barnen Anders, 56 år, Peter, 54 år, och Ulrika, 49 år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen