Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2018

Boverket ansvariga: Nu förtydligar vi reglerna kring vedspisar

Lands nyhet om de nya vedspisreglerna väckte starka reaktioner. Nu lovar Boverket att göra reglerna tydligare.

 Nu ska reglerna för gamla vedspisar förtydligas.
Nu ska reglerna för gamla vedspisar förtydligas. FOTO: Tommy Arvidsson /IBL Bildbyrå

Den första juli i år införs de skärpta miljökraven för utsläpp och verkningsgrad på fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer. Den nyheten var Land först med att berätta, se länken nedan.

Läs också: Nya regler: Stopp för gamla vedspisar!

Undantaget för vedspisar försvinner

 Lena Hagert Pilenås, enhetschef för Hållbara byggnader och byggprodukter på Boverket
Lena Hagert Pilenås, enhetschef för Hållbara byggnader och byggprodukter på Boverket

Men de nya reglerna försvinner det tidigare undantaget för gamla vedspisar i köket. (Kakelugnar och öppna spisar fortsätter att vara undantagna.)

Reglerna gäller inte vedspisar som redan finns i huset utan för nybyggda hus – eller om man ska nyinstallera en gammal vedspis.

Läs också: Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

Boverkets expert reder ut

Det är det sistnämnda som skapar förvirring, för reglerna är otydliga. Vad innebär det att nyinstallera en gammal vedspis och när är det tillåtet enligt de nya reglerna?

Land bad Lena Hagert Pilenås, chef för enheten hållbara byggnader och byggprodukter på Boverket, att redan ut begreppen.

Är det tillåtet att nyinstallera en gammal vedspis i ett befintligt hus, enligt de nya reglerna?

– Om man bara ska byta ut en vedspis som slutat fungera mot en annan gammal vedspis är det bara att installera, inga tillstånd behövs.

Om vedspisen revs ut för länge sedan och man vill återinstallera den eller en liknande gammal vedspis?

– Ändringsreglerna tar hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar. Har man ett gammalt K-märkt hus kan det vara tillåtet att sätta in en gammal vedspis som passar husets ålder.

Eftersom det räknas som en väsentlig ändring ska detta anmälas till kommunen. Kraven ska alltid fastställas utifrån den enskilda byggnaden och den aktuella åtgärden. Detta görs av kommunen.

Är det bara riktigt gamla eller kulturmärkta hus som får nyinstallera gamla vedspisar? Vad gäller för hus som är byggda på 1930-1960-talen till exempel?

Där kan det bli tolkningsfrågor för kommunernas byggnadsnämnder. Boverket skapar så kallade funktionsregler, som ska tolkas lokalt för att ge viss flexibilitet.

Men eftersom så många har frågor kring detta med återinstallation av gamla vedspisar ska vi försöka skriva en tydligare vägledning till kommunerna kring detta.

Kan du ge exempel på hur ni vill förtydliga reglerna?

– Nej inte ännu, vi ska ta fram en vägledning innan den 1 juli i år då det nya regelverket träder i kraft.

Varför togs undantaget för vedspisar bort?

– Dels beror det på att våra regler främst gäller nybyggnation och att det i dag blir allt vanligare med sammanslagna kök och vardagsrum, vilket innebär det blir mindre vanligt med kök med vedspisar som förr.

– Dels innebär all vedeldning att rökgaser bildas, som är bevisat hälsfofarliga och bidrar till över 1000 dödsfall varje år.

Flera av de nya, godkända vedspisarna tillverkas ju som kopior av gamla vedspisar. Hur vet man att de gamla då inte har samma låga utsläpp? Finns några mätningar?

– Nej, det finns inga sådana jämförelser som vi känner till på just vedspisar. Nytillverkade vedspisar är CE märkta och utsläpp och verkningsgrad deklareras, men det saknas för gamla spisar.

Energimyndigheten har dock gjort flera studier av både braskaminer och pannor som visar på en stark utveckling både vad gäller utsläpp och verkningsgrad.

Läs också: Nu startar vedspisupproret

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen