Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 september 2019

Vedspisar får undantag från de nya utsläppskraven

Det började med vedträn postade i protest. Två år senare har Vedspisupproret vunnit. Boverket ger vedspisarna grönt ljus.

 Ann Tiljann, Vedspisupproret, firar segern med kaffe på sin vedspis.
Ann Tiljann, Vedspisupproret, firar segern med kaffe på sin vedspis. FOTO: Vedspisupproret

Den 23 september 2019 stod det klart. Boverket publicerade sina nya regler för småskalig vedeldning och köksspisarna fick undantag från de nya utsläppskraven.

Ann Tiljann, en av administratörerna i Facebookgruppen Vedspisupproret, firar med en brasa i sin gamla, tjusiga vedspis. Den sotsvarta skönheten är en Munktells Eskilstuna Sweden no 6.

– Vi misstänker att den är unik i sitt slag och vi är så tacksamma för att de nu gett chansen åt att fler så här unika spisar kan få leva vidare än hamna på skroten, säger Ann Tiljann.

Bara kakelugnen kvar

Allt började för två år sen när Boverket redovisade ett förslag för nya utsläppskrav för småskalig vedeldning. Till skillnad från tidigare regler gällde de nya kraven på utsläppsdokumentation även antika vedspisar och antika gjutjärnskaminer. Bara kakelugnarna fick behålla sina undantag.

 Hälarna i marken. Vedspisupprorets Bengt Nikander tecknade läget.
Hälarna i marken. Vedspisupprorets Bengt Nikander tecknade läget. FOTO: Bengt Nikander

Då brann det till. Ann Tiljann och hennes sambo Mikael Edström var med och startade Facebookgruppen Vedspisupproret. Syftet var att få politikerna och Boverket att ändra sig och ge vedspisar och antika gjutjärnskaminer undantag.

Nu summerar Ann tacksamt alla medlemmarnas stöd och engagemang.

– Vi har arbetat helt ideellt, vi gav aldrig upp. Tillsammans blev vi starka.

Jobba för kaminen?

Lite smolk i glädjebägaren är att vedspisen undantagits men inte gjutjärnskaminerna.

– Vi hoppas Blocket häver sin uppmaning om att skrota gamla spisar nu när vedspisen fått sitt undantagstillstånd och beklagar att vi inte kunde få samma undantagstillstånd för de antika kaminerna.

Vedspiskämparna tar paus men hoppas på avlösning.

– Vi har kämpat i nästan två år. Vi lämnar mer än gärna över till friska nya fläktar som vill ta strid för de antika kaminerna, säger Ann Tiljann.

Läs också: Landsbygdens kämpar i Bensinupproret, Inlandsupproret, Skolupproret och Vedspisupproret

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen