Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 mars

Snart kommer det ost från Boxholm igen

Bedrövelsen var stor när osttillverkningen i Boxholm lades ner för några år sedan. Men snart kan man smaka ostar från Boxholm igen när det nya mejeriet Glada bonden startar sin verksamhet.

 Ost är gott!
Ost är gott! FOTO: istock

Det var dramatiskt när Arla valde att lägga ned tillverkningen i Boxholm och protesterna mot nedläggningen var starka. Skulle verkligen inte Boxholms gräddost fortsätta att tillverkas i Boxholm?

Nedläggningen genomfördes och under några år har Boxholm varit utan osttillverkning, något som märkts i bygden.

Men nu kan snart Boxholmborna vara stolta över sin ost igen eftersom företaget Glada bonden siktar på att vara i gång med osttillverkning före sommaren.

Ambitionen är att årsproduktionen så småningom ska ligga på 1000 ton.

– Men det är ju inga volymer som kommer att dränka den svenska ostmarknaden. För i grunden är det ett hantverk det vi gör här i Boxholm, säger Anders Birgersson som är en av Glada bondens grundare till ATL.

De första ostarna från Glada bonden beräknas kunna köpas i butik i augusti och en av de första produkterna kommer vara en gräddost.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen