Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 november 2018

Boxholms politiker anmäler Arla till domstol

Boxholms ost borde inte få heta så efter flytten till Östersund. Det tycker Boxholms kommun som nu tar strid med Arla om varubeteckningen.

FOTO: Montage/Christel Lind

Arlas beslut att flytta tillverkningen av Boxholms ost har engagerat hela lokalsamhället. Efter demonstrationer i centrala Boxholm och bildandet av en gräsrotsrörelse för svensk mat går nu kommunen till domstol för att försöka få behålla sin ostfabrik med anor tillbaka till 1890.

Privatpersonen och civilekonomen Bo-Inge Holmberg är den som tagit initiativet och driver ärendet för Boxholms kommuns räkning. Han har anmält Arla foods AB till Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm för att få Arlas registrering av varumärket Boxholms ost hävd.

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Skyddad beteckning

Kommunen ska också försöka få namnet Boxholms ost registrerat som skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning.

På tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Boxholm att stå för kostnaden för att lämna in en anmälan till Patent- och marknadsdomstolen.

Läs också: Hundratals marscherade för att behålla mejeriet i Boxholm

Boxholms själ

– Vi måste göra vårt yttersta för att kunna få ha kvar vår ost, det är en del av vår själ i Boxholm, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Arlas presschef, Erik Bratthall, säger till Sveriges Radio att företaget ska titta på fallet när de får mer information om det.

Läs också: Boxholmsborna vill starta folkrörelse för svensk mat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen