Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 november 2018

Boxholmsborna vill starta folkrörelse för svensk mat

Protesterna mot Arlas nedläggning av osttillverkningen i Boxholm växer och håller på att utvecklas till en folkrörelse för svensk mat. ”Tillsammans ska vi bygga en rörelse som ska skaka om alla skitföretag som laborerar med vår föda”, lyder stridsropet.

 Tidigare i höst marscherade man mot nedläggningen av osttillverkningen i Boxholm.
Tidigare i höst marscherade man mot nedläggningen av osttillverkningen i Boxholm. FOTO: IBL

På ett möte på Boxholms brukshotell i veckan bildades föreningen Boxholmsostens vänner. De diskuterade såklart framtiden för Boxholms ost, men även hur det står till med maten i Sverige i stort.

Hur mår fiskpinnarna?

Peter Trygg, som startade uppropet för att Boxholmsosten ska få vara kvar i Boxholm, är numera ordförande i föreningen och ”ostgeneral”. Han skriver i Facebookgruppen för Boxholmsostens vänner: ”Det finns mer ”sjuk” föda att fundera över. Hur mår fiskpinnen? De färdigrullade köttbullarna? Ärtor, kex, kolsyrat bordsvatten!!?….”

 Flytten av Boxholms ost har fått folk att reagera på var maten man äter egentligen produceras.
Flytten av Boxholms ost har fått folk att reagera på var maten man äter egentligen produceras. FOTO: IBL

Läs också: Hundratals marscherade för att behålla mejeriet i Boxholm

30 000 konsumenter

Den nybildade föreningen har som mål att nå 30 000 aktiva konsumenter som både vill värna Boxholms ost, den mat som produceras i Sverige och den svenska landsbygden. Så här formuleras målen:

  • Vi vill ha svensk mat förädlad i Sverige.
  • Vi vill ha en levande svensk landsbygd.
  • Vi vill öka självförsörjningsgraden i händelse av krig, naturkatastrofer och andra händelser utom vår egen kontroll.
  • Vi vill eftersträva att konsumera svensk ekologisk föda. Och finns inte detta ska vi konsumera svensk närodlad/närproducerad föda. Istället för utländsk eko-föda.
  • Långa transporter av föda kan i min värld aldrig vara eko. Även om bonden i Brest så gör sitt till för det ekologiska.

Läs också: Arlas mjölkförsäljning rasar i Boxholm efter protesterna

”Sverige yngsta folkrörelse”

I går kväll skrev Johan Birath, moderator i Facebookgruppen för Boxholmsostens vänner, ett inlägg som andas framtidstro och upprorslust:

”Det sprider sig! För varje dag som går, delas inläggen här i ”Boxholmsostens vänner” av fler och fler människor. Det som det stora och slaktvana företaget trodde skulle gå som vanligt och följa den vanliga mallen, blev redan under den första veckan något annorlunda – något man inte hade sett maken till förut. (…) En förening har bildats av oss i Sveriges yngsta folkrörelse. Positionerna flyttas fram hela tiden. Kontakter tas, nätverken växer.”

Läs också: Priset på mjölk höjs – pengarna går direkt till bönderna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen