Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 juni 2019

Boxholmsupproret inbjudna till Arlas huvudkontor

Boxholmsostens vänner ger sig inte – nu kör de till Arlas huvudkontor i Danmark! Och har fått inbjudan till ett möte där.

 Protesterna har varit livliga i Boxholm sen Arla bestämde sig för att flytta ostproduktionen till annan ort.
Protesterna har varit livliga i Boxholm sen Arla bestämde sig för att flytta ostproduktionen till annan ort. FOTO: TT Nyhetsbyrån

I höstas kom Arlas besked om att lägga ned mejeriet i östgötska Boxholm och flytta osttillverkningen till Östersund.

Boxholms mejeri byggdes för 80 år sedan och har specialiserat sig på Boxholmsostar av olika slag.

Hård konkurrens av import

Arlas motivering är att flytten skulle spara 14 miljoner kronor per år och att den är nödvändig på grund av hård konkurrens från lågpris- och importostar.

Beskedet upprörde många i trakten och demonstrationer mot beslutet drogs snabbt i gång. Facebokgrupen Boxholmsostens vänner (obs: extern länk) har nu över 13 000 medlemmar.

Seriösa spekulanter finns

Hittills har de inte fått gehör hos Arla trots flera protester och förslag på lösningar, som att mejeriet ska få säljas till seriösa spekulanter.

Därför beslöt ledningen för ”ostupproret” att åka till danska Århus där Arla har sitt huvudkontor.

Och deras planer nådde tydligen fram till företagets ledning, för häromdagen fick de en inbjudan från högsta ort.

– Ja, vi fick ett sms från presschefen Erik Bratthall där han välkomnar oss in. Vi hoppas på att få träffa den högsta ledningen där, säger Christian Wallertz, som är en av de drivande i Boxholmsostens vänner.

Framför sina krav

Ännu är det oklart om de verkligen kommer att få träffa någon i beslutsfattande position. Men de kommer att kräva att få göra det och framföra sina krav.

– Vi hoppas ju på att Arla ska ta tillbaka sitt nedläggningsbeslut, då vi har visat att det är vansinnigt även av ekonomiska skäl, säger Christian Wallertz.

– Annars borde Arla av goodwillskäl låta de intressenter som finns köpa mejeriet och utan så hårda krav att en fortsatt produktion är omöjlig, fortsätter han.

Utrustade med osthyvlar

 Boxholmsupprorets bil prydd med dekaler kör i veckan till Danmark och Arlas huvudkontor för att framföra sina krav.
Boxholmsupprorets bil prydd med dekaler kör i veckan till Danmark och Arlas huvudkontor för att framföra sina krav. FOTO: Boxholmsostens vänner

På fredag den 14 juni kommer de fyra representanterna för ostupproret till Arlas huvudkontor I Århus. De åker i sin bil med texten Boxholmsostens vänner, och med gula ostkepsar och ”beväpnade” med osthyvlar.

Läs också: Boxholmsupproret: Så stor del av Arlas produkter är importerade

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen