Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 februari

Brist på nötkött i Sverige - torkan 2018 ligger bakom

Det råder brist på nötkött på butikernas hyllor. Skälen är flera och bland annat handlar det om effekterna av torkan 2018. Bristen på nötkött riskerar att vara ända fram till sommaren.

 Nötkött riskerar att vara en bristvara fram till sommaren.
Nötkött riskerar att vara en bristvara fram till sommaren. FOTO: Istock

Det är brist på nötkött i en del av Sveriges matvarubutiker och både ICA och Coop har begränsad tillgång på vissa köttdetaljer. Skälet? Vi lagar mer mat hemma under pandemin.

– På restauranger är det inte lika stort fokus från konsumentens sida om varifrån köttet kommer men handlar de mat i butiken väljer konsumenterna i högre utsträckning svenskt, säger Majsan Pense som är inköpsansvarig för kött på Coop.

Begränsad tillgång på nötfärs

Även på ICA ser man att utbudet av nötkött inte är lika stort som vanligt.

– Vi på ICA centralt ser i dagsläget en begränsad tillgång på nötfärs, blandfärs och hamburgare vilket innebär att vi inte kan erbjuda ett lika brett sortiment som vanligt, skriver Mats Heljestrand som är kategorisansvarig kött på ICA i ett mejl till tidningen Land Lantbruk.

Men det är inte bara corona-pandemin som ligger bakom nötköttsbristen. Även torkan sommaren 2018 ligger bakom, den gjorde att många var tvungna att slakta sina djur på grund av foderbrist och det märks nu ute i butikerna.

– Vi förstod redan torkåret 2018 att det skulle bli såhär, säger Majsan Pense på Coop till Land Lantbruk.

Risk att importen ökar

Henrik Lander, ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, berättar att föreningen fått påstötningar från handeln att de behöver mer svenskt nötkött.

– På kort sikt ger det en liten prisökning till producenterna. Men brist leder också till en risk att vi släpper in importen när butikskedjorna tar in det för att fylla hyllorna och det kan leda till att konsumenterna inte går tillbaka till det svenska igen sen, säger Henrik Lander.

Enligt Henrik Lander och kedjorna Coop och ICA så är risken stor att bristen varar ända fram till sommaren.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen