Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 november 2017

Brist på skyddsrum – 3 miljoner svenskar får inte plats

I Sverige finns plats i skyddsrum för 7 miljoner personer. Otillräckligt anser den ansvariga myndigheten, som vill att regeringen ser över tillgången.

 Nu behöver skyddsrum byggas för att fler ska få plats.
Nu behöver skyddsrum byggas för att fler ska få plats. FOTO: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

I dag får ungefär 7 miljoner människor plats i de 65 000 skyddsrum som finns i Sverige. Det finns anledning att se över beståndet, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för tillsynen av skyddsrum i Sverige.

Befolkningen har ökat

Inga nya skyddsrum har byggts på 15 år. Samtidigt har säkerhetsläget förändrats till det sämre. I en rapport som MSB gjort på uppdrag av regeringen drar de slutsatsen att man måste börja bygga nya skyddsrum igen.

– 2002 upphörde nybyggnationen av skyddsrum och det berodde på att man bedömde säkerhetsläget som lugnt, säger Ove Brunnström på enheten för räddningstjänst på MSB i Karlstad.

Läs också: De förbereder sig för katastrofen – prepperrörelsen växer

50 000 nya platser föreslås

Enligt MSB skulle det kosta omkring 2 miljarder kronor att ta fram 50 000 nya platser under en tioårsperiod med start 2019.

De områden som ska prioriteras är Norrbottens län, Gotland, Öresundsregionen och Stockholmsområdet. Bedömningen görs utifrån hur hotbilden ser ut.

Läs också: Det här ska du ha i skafferiet om det blir en krissituation

Behöver rustas

Förutom byggnation av nya skyddsrum ser MSB att många av de befintliga skyddsrummen behöver rustas upp. Framför allt är det ventilationen som brister.

– Vi kontrollerar ungefär 1 200 skyddsrum per år. Nu planerar vi att utöka kontrollerna till åtminstone det dubbla, säger Ove Brunnström.

Skyddsmaterialet slängs

Även skyddsmaterialet behöver uppdateras. 1994 fanns till exempel andningsskydd till i princip hela befolkningen, men i takt med att de passerat bäst före-datum har de slängts.

MSB har lämnat över sin rapport till regeringen, som kommer att göra en bedömning om det är aktuellt att tillföra resurser för fler skyddsrum.

Läs också: Här hittar du närmaste skyddsrum (MSB:s hemsida)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen