Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 december 2017

Brunnsvattnet blev brunt efter dammbindningsåtgärder

När Region Gotland spred dammbindningsmedel på en grusväg vid Alvans i Rute ledde det till att vattnet hemma hos Mikael Bladh blev oanvändbart.

Vattnet gick inte att dricka, tvätta eller diska med. Mikael Bladhs tomt ligger intill vägen. Dammbindning hade skett där tidigare flera gånger, men just den här försommardagen blev följderna annorlunda.

– Vattnet blev mörkbrunt och färgade av sig, så det gick inte att använda till någonting. Tvättade man med det eller diskade blev porslinet och kläderna förstörda säger Mikael Bladh, till Land.se. 

Läs också: Grävde bort hel ö – riskerar åtal

Tvingades hämta vatten

Bara några dagar efter att dammbindningen skedde uppdagades problemet och han tvingades hämta vatten under hela sommaren. I slutet av augusti borrade han en ny brunn, på en granntomt, efter en överenskommelse.

– Det finns inga alternativ än att hämta vatten från annat håll, säger han. Det var ju givetvis problematiskt med sådant som tvätt då den egna tvättmaskinen inte var användbar.

Läs också: Konflikt om skoterleder hotar turistmagnet i norr

Tillverkas av gran

Dammbindningsmedlet Dustex, som tillverkas av gran, har använts vid bindningen. Det innehåller lignin och anses vara mildare för naturen än oljebaserade emulsioner. Mätningar har visat att just lignin finns i brunnen. Teknikförvaltningen invänder med att halternas värde är svåra att bedöma, då jämförelsedata saknas.

Läs också: Vägen är borta – då fick soldaterna gå

Medger inte ansvar

E-post, som Sveriges Radio P4 Gotland har tagit del av, visar att teknikförvaltningen har rekommenderats att inte medge ansvar.

Ett försäkringsbolag är inkopplat, men frågan är om det går att få ut någon ersättning.

Mikael Bladh har nu tröttnat på alla turer och har därför tagit kontakt med en advokat för att inleda en juridisk process och därmed få ut ersättning.

– Vad jag förstår vill man inte betala ut någon ersättning, eftersom man anser att det kan vara prejudicerande. Och då ser vi ingen annan utväg tyvärr, säger han.

Teknikförvaltningen anser att försumlighet inte har kunnat påvisas vid arbetet med att binda damm på vägen. Mikael Bladh replikerar:

– Oavsett om de anser att de handlat försumbart eller inte så blev vår brunn obrukbar som en konsekvens av deras verksamhetsutövning och därför tycker vi att det är skäligt att de står för de merkostnader som detta har inneburit för oss.

Läs också: Jackpot i marken när lantbrukare undersökte vägarbete

Beklagar det skedda

Patric Ramberg, direktör på Regionen, beklagar till Sveriges Radio P4 Gotland det som har hänt. Han anser samtidigt att det inte rör sig om något miljöbrott.

Men Mikael Bladh fortsätter kampen.

– Hela hanteringen av det här har varit otroligt dålig. Det är dags att ta ansvar och betala ut ersättning, säger han.

Läs också: Kristallklar gotländsk sjö kan bli nationalpark

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen