Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 mars 2016

Butiken utan personal – här är lanthandeln 2.0

Lanthandel 2.0. Så beskriver Robert Ilijason sin obemannade butik som snart öppnar i skånska Viken. Butiken ska vara öppen dygnet runt och året om, ungefär som ett obemannat gym. Mejeriprodukter, frysta maträtter och torra varor ingår i sortimentet.

Den som efter en kreditupplysning har accepterats som medlem får tillträde till butiken med hjälp av en app samt bank-id. Varorna skannas med mobiltelefonen och betalas efteråt via faktura, skriver lantbruk.com.

– Det här är en butik där man ska kunna hitta lite av varje. Här i Viken får den rollen som en komplementbutik, säger Robert Ilijason.

https://youtu.be/bVqNv-ktgeM

Trasig barnmatsburk blev idé

Han är it-tekniker i grunden och fick idén till en matbutik utan personal då han hemma i Viken tappade den sista burken med barnmat och blev tvungen att åka till Helsingborg för att handla ny.

Om satsningen i Viken faller väl ut kan det enligt Robert Ilijason bli obemannade butiker på flera små skånska orter, exempelvis Mölle och Arild. Även Småland är intressant.

Robert Ilijason kommer att öppna en speciell variant av lanthandel i skånska Viken.
Robert Ilijason kommer att öppna en speciell variant av lanthandel i skånska Viken.

– Fungerar det på ett bra sätt i Viken bedömer jag att kunna starta ytterligare två butiker under det första halvåret. På sikt finns det potential för ett hundratal butiker och god potential för lokalproducerade varor , säger Robert Ilijason till lantbruk.com.

Han köper varorna från grossisten Menigo, som också har hjälpt till med att bygga upp butiken och utforma den invändigt. Till det kommer hjälp med de tekniska lösningarna.

Befarar inte svinn

Robert Ilijason har fått många frågor om han inte befarar stölder och svinn i en butik helt utan personal.

– Lokalen är alltigenom kameraövervakad. På så sätt går det att kontrollera om en vara försvinner utan att den blir skannad. Jag tror inte att det kommer att bli ett problem. Vet man om att man blir filmad och dessutom är medlem så är nog inte benägenheten att stjäla så stor, säger Robert Ilijason.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen