Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 mars 2018

Butikens överblivna frukt föder rådjuren

Sollefteå

Helena Rydkvist och hennes kollega Ewa Edlund tar hand om frukt och grönsaker som inte går att sälja på Coop Konsum i Sollefteå – och ger det till djur som har svårt att hitta föda.

– Vi har skänkt cirka 100 kilo sedan i fredags, berättar Helena Rydkvist.

 Helena Rydkvist, driftschef, och Ewa Edlund, som jobbar i frukt- och gröntavdelningen på Coop i Sollefteå, skänker varorna som inte går att sälja till dem som vill utfodra hungriga rådjur och älgar.
Helena Rydkvist, driftschef, och Ewa Edlund, som jobbar i frukt- och gröntavdelningen på Coop i Sollefteå, skänker varorna som inte går att sälja till dem som vill utfodra hungriga rådjur och älgar. FOTO: Calle Asplund

Det har blivit några kassar med överbliven frukt och grönsaker som Coop Konsum i Sollefteå har kunnat lämna ut sedan i fredags. Det var då som Helena Rydkvist och Eva Edlund läste en artikel i lokalpressen om svårigheterna för rådjur och älg att hitta mat i snötäcken som är över en meter höga.

– Vi kom på att vi kunde skänka överbliven frukt som inte går att sälja och la ut informationen på Facebook, berättar Helena Rydkvist.

Läs också: Så matar du djuren när snön ligger djup

Först till kvarn

Och gensvaret har varit stort.

– Senast i dag var det en äldre dam här i butiken och hämtade mat. Rådjuren är så hungriga så de äter upp den frömat hon lägger ut till fåglarna, säger Helena Rydkvist.

Hon poängterar att ”det är först till kvarn” som gäller. Personalen har inte tid att ta emot telefonbeställningar utan man får hämta frukten direkt i affären.

Har ni fått några efterföljare bland kolleger i andra butiker?

– Nja, jag vet inte. Men jag har sett på Facebook att folk har taggat andra butiker att de borde göra likadant som vi.

Läs också: Trafikolyckor följd av felaktig utfodringLäs också: Hon matar svältande älgarna i Norrbotten

Så kan du göra för att hjälpa djuren

Fågelfrö, havre och fruktrester är mat som man kan lägga ut till djuren. Lägg inte ut skräp som skal, det ska vara ätbart för djuren. Ha maten på ett och samma ställe.

Tänk på att utfodring kan locka till sig många djur som stannar kvar när våren nalkas. Djuren kan även börja äta av annat som finns i trädgården – träd, buskar och lökväxter.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen