Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 juli 2018

Butikskedjor inför säljstopp på tändvätska och grillkol

Det råder eldningsförbud i hela landet. Nu tar butikskedjorna beslut om att införa säljstopp för tändvätska, grillkol och briketter i flera län.

 De stora butikskedjorna Hemköp, Willys, ICA och Coop stoppar nu försäljningen av tändvätska, grillkol och briketter i de län där det råder totalt eldningsförbud.
De stora butikskedjorna Hemköp, Willys, ICA och Coop stoppar nu försäljningen av tändvätska, grillkol och briketter i de län där det råder totalt eldningsförbud. FOTO: IBL

Axfood, som äger butikskedjorna Willys och Hemköp, stoppade under onsdagen all försäljning av grillkol, briketter och tändvätska i sex län.

– Det gäller samtliga Willys-butiker i Gävleborg, Kalmar, Blekinge, Gotland, Östergötland och Värmland, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood. I butikerna sätter man upp skyltar som förklarar läget, men det här har ju folk förståelse för.

Läs också: Stopp för grillning på den egna tomten

Fler följer efter

Stoppet gäller även den tredjedel av Hemköp-butikerna som ägs av Axfood. Resterande butiker drivs av enskilda handlare, men enligt Salomonsson så brukar de gå efter rekommendationerna från centralt håll.

– Redan nu har Hemköp i Kalmar och Gävleborg infört stopp, men allt pekar på att butikerna i Blekinge, Gotland, Östergötland och Värmland kommer att följa efter.

Axfood följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer och utvidgas det totala eldningsförbudet till flera län så införs säljstopp även där, säger Salomonsson.

Läs också: Engångsgrillar slutar säljas

Många ICA-butiker har säljstopp

Flera ICA-butiker har redan plockat bort grillkol och tändvätska sedan de skärpta reglerna kring eldningsförbud infördes i några län. Exempel på butiker är ICA Maxi i Gävle, ICA Maxi Kalmar, Ica Fyren Supermarket Valdemarsvik, Ica Maxi Västervik, Ica Kvantum Säffle och Ica Västerhallen Enköping.

– Från centralt håll rekommenderar vi att butiker i områden med eldningsförbud på egen tomt ska plocka bort grillkol och tändvätska från hyllorna, men det är inget allmänt säljstopp. Engångsgrillarna är sedan i mitten av juni stoppade från centrallagret, säger Emelie Ericson, pressansvarig på ICA.

Uppmanar alla att sluta sälja

Hos Coop gäller liknande instruktioner.

– Flera butiker har själva tagit bort grillkol, briketter och tändvätska utifrån hur omfattande eldningsförbudet är i just det länet. Igår bestämde till exempel Coop Värmland att plocka bort alla sådana produkter, men många av våra butiker har hängt med och fattat egna beslut utifrån vad som gäller lokalt och utifrån sunt förnuft. Det finns ju inget nationellt totalt grillförbud att förhålla sig till, men vi har i alla fall uppmanat våra butiker att ta undan dessa produkter, framför allt i de län där totalt eldningsförbud råder, säger Anna Rasin, kommunikationsdirektör på Coop.

Läs också: Reglerna som gäller när du ska grilla

Utökat eldningsförbud

På onsdagen uppmanade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att berörda kommuner och länsstyrelser ska skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt.

”Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår”, säger Anneli Bergholm Söder chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen