Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 mars 2016

Byakraften kring Vasaloppet blev en miljardaffär

I fäders spår för framtids segrar. Budskapet som möter Vasaloppsåkarna vid målgången i Mora kunde inte stämma bättre. Det som en gång var en tävling första söndagen i mars, har nu blivit en turistindustri som drar in en kvarts miljard om året.

FOTO: Vasaloppet

Förra året anmälde sig 67 000 åkare till något av loppen under Vasaloppsveckan. Det var rekord.
Det betyder att de tre kommunerna – Malung-Sälen, Älvdalen och Mora – drog in ytterligare över en kvarts miljard i turistinkomster.

På söndag är det dags igen. Då fylls Berga by med 15 800 förväntansfulla skidåkare.

Körs på sommaren

Vasaloppet är inte längre bara ett vinterevenemang. Sedan några år tillbaka körs loppet på cykel under sommaren, vilket också har blivit en succé. Liksom Stavgångsvasan och löpningsarrangemanget Stafettvasan.

Nu funderar Vasaloppskommunerna på ytterligare aktiviteter kring den nio mil långa och tio meter breda guldåder som blev utnämnd till naturreservat för 20 år sedan.

Ett par gånger har det klassiska Vasaloppet ställts in sedan starten 1922, men det finns, som du förstår, ungefär en kvarts miljard anledningar till att det aldrig kommer att ske igen.

Ställs inte in

– Nej, det kan jag lova. Kommer inte snön den naturliga vägen så har vi ordnat så att vi kan täcka hela spåret med konstsnö, säger Kurt Podgorski (S), kommunalråd i Malung-Sälen.

Kurt poängterar att utan föreningslivets ideella krafter så hade det aldrig gått att anordna arrangemangen.

– Det hade blivit alldeles för dyrt. De som hjälper till får föreningsstöd men skulle de ha marknadsmässigt betalt så hade vi inte haft en chans att arrangera loppen.

Ideella krafter

Bland annat kan vi nämna att 3 500 funktionärer och 60 idrottsföreningar är inblandade under vinterns Vasaloppsvecka.

Så när du sätter dig i soffan på söndag morgon och ser det fantastiska skådespelet när omkring 16 000 åkare lämnar Berga by, se det också som en illustration på vilken energi det ger när ideella krafter går samman.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen