Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 februari 2018

Belysning måste rustas – byar riskerar släckas

Belysningen längs statliga vägar måste rustas enligt en ny standard innan Trafikverket tar över driften. Kostnaden hamnar hos kommunerna – något som slår hårt mot glesbygdskommuner. Nu är risken att belysningen i små byar släcks ner.

 Det blir en kostsam process för kommunerna när belysningen längs vägarna måste rustas.
Det blir en kostsam process för kommunerna när belysningen längs vägarna måste rustas. FOTO: Mostphotos

Enligt en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska Trafikverket ta över ägandet och driften av belysningen längs statliga vägar. Men innan Trafikverket tar över måste en stor del av den befintliga belysningen rustas för att komma upp i en viss standard.

Kostnaden kommer att hamna hos varje enskild kommun, något som särskilt drabbar glesbygdskommuner, där omkring 40 procent av ljuspunkterna finns längs statlig väg. Motsvarande siffra för större kommuner är 4 procent, något som SVT var först att rapportera om.

Läs också: Se upp med adressen – 200 postnummer byts ut

Nya krav på säkerhet och miljö

SKL skriver i ett pressmeddelande att många belysningsanläggningar, särskilt i glesbygd, inte uppfyller moderna krav på trafiksäkerhet och miljö. Därför kommer Trafikverket att under de kommande tio åren att se över belysningsanläggningarna längs statliga vägar och se till att de uppfyller kraven. Därefter kommer Trafikverket att ta över driften. Cirka 30–50 procent av all kommunal belysning berörs av detta.

Kostnaderna beräknas ligga på 7 000–10 000 kronor per övertagen stolpe.

Läs också: Centralorten ska inte sluka allt – här är kommunens lösning

Strömsund drabbas hårt

Strömsund är en kommun som har de flesta belysningspunkterna längs statliga vägar och kostnaden för upprustningen blir stor.

– Vi har räknat ut att det kostar uppåt 80-85 miljoner kronor. Med tanke på att hela vår budget är på 10 miljoner, snöröjning inkluderat, så är det mycket pengar, säger Thord Engström, chef för gatukontoret i Strömsund, till SVT.

Kan bli mörkt i byarna

Eftersom de enligt Trafikverkets standard bara är i tätorter med mer än 200 invånare som det ska finnas vägbelysning, finns en risk att det blir mörkt i många byar.

– Vi kommer inte att klara många ljuspunkter utifrån de krav som ställs, säger Thord Engström till SVT.

Läs också: Här är kommunerna som drabbas värst av elavbrott

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen