Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 april 2018

Byarna runt Skellefteå kan bli av med bussen

Snart kan Waine Dagmarsdotter i Gummark inte längre ta bussen in till stan. Skellefteå vill dra in busslinjerna till många byar i kommunen.

– Det här är för bedrövligt, säger hon.

 – Det är så dumt och ogenomtänkt. Jag kommer att jobba för att de ändrar det här beslutet, säger Waine Dagmarsdotter, 76, i Gummark.
– Det är så dumt och ogenomtänkt. Jag kommer att jobba för att de ändrar det här beslutet, säger Waine Dagmarsdotter, 76, i Gummark. FOTO: Torsten Vikdahl

Waine Dagmarsdotter, 76, har åkt buss in till centralorten Skellefteå i 33 år, men nu har tekniska nämnden i kommunen beslutat att hon och många andra som bor på landet får färdas på annat sätt.

– Jag har inte klagat på att det går så få bussar på de 33 år jag bott här. Men det här är för bedrövligt, säger Waine Dagmarsdotter.

Åker med skolbussen

Skellefteå kommuns kollektivtrafik ligger i stöpsleven. I dag kan alla bybor åka med skolbussarna, som också fungerar som lokaltrafik.

Enligt den plan som finns nu ska de bli av med den möjligheten. I stället ska innerstadsbussarna och bussar till större orter runt Skellefteå gå oftare.

Läs också: Reflexsnurror hjälper resenärer komma med bussen

Ragvaldsträskbussen är en av de bussar som inte längre ska få ta ombord andra resenärer än skolelever. Det innebär att bland annat de som bor i Ragvaldsträsk, Gummark, Gummarksnoret, Gärdsmark och Kroksjön helt förlorar bussförbindelse.

– Vi åker med samma buss som skolbarnen. Men nu har tekniska nämnden tänkt att vi andra inte ska få åka med längre. Det jäser i befolkningen och ingen förstår hur de tänker, säger Waine Dagmarsdotter.

Busschaufförer vill sluta

Hon har redan ringt upp politiker och protesterat mot planerna och talat med busschaufförer som hotar med att sluta köra om förslaget antas av kommunfullmäktige.

– Politikerna säger att vi ska leva miljövänligt och att hela Sverige ska leva – och så gör de så här. Det är så dumt och ogenomtänkt. Jag kommer att jobba för att de ändrar det här beslutet.

Läs också: Här blir det gratis att åka buss

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen