Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 april 2016

Byborna byggde egen cykelväg – nu kan barnen cykla säkert

Byborna tog saken i egna händer och byggde en egen cykelväg. Nu kan de fira att vägen fyller ett år och att utbyggnaden fortsätter. Så här gick det till.

– Tanken väcktes för många år sedan, säger Håkan Nordström i Hembygdsföreningen. Väg 204 genom Rudskoga är hårt belastad och livsfarlig för cyklister och motionärer. Nu slipper de vistas på den för att ta sig fram i närmiljön.

Ideellt arbete

Projektet länkar samman befintliga sträckor av den gamla landsvägen med nybyggda cykelvänliga sträckor. Ideellt hoparbetade pengar från Hembygdsföreningen samt generösa bidrag från markägare, företag och privatpersoner har möjliggjort vägbygget.

Kommunen har betalat ytbeläggningen och en bro och Trafikverket har bidragit med en vägtrumma.

Över tre kilometer ny väg

– Vägbanken till etapperna tre och fyra har redan byggts och fått ligga till sig över vintern. De kommer att färdigställas senare, berättar eldsjälen Lillvor Ivarsson. Därefter väntar ytterligare någon sträcka. Totalt blir det över tre kilometer ny, fin cykelväg.

– En väg bekostad av enbart skattemedel skulle bli mångdubbelt dyrare och hela processen krånglig och tidsödande, påpekar företagaren Henrik Thorén som hjälpt till med vägbygget.

Lockar turister

Så småningom kan man säkert ta sig runt på cykel flera mil runt om i trakten, en lockande fördel också för turister och besökare.

– Cykelvägen är jättebra. Barnen kan tryggt ta sig till och från skolan, säger läraren Gunilla Eriksson på Grunnebacka skola som har förskolebarn och elever upp till årskurs sex.

– Bra också när vi ska cykla till kompisar, säger skolbarnen Emma, Hugo, Elin och Hanna som Land träffade vid invigningen ifjol. De gav sig ut på premiärturen rejält försedda med hjälm och väst. Efter dem kom jublande kompisar och vuxna.

Drag på eldsjälarna

Conny Wolbe och Micke Lundberg från Kristinehamns kommun jobbar med samhällsplanering och fritidsfrågor. De är mycket imponerade.

– När någon ringer från Rudskoga är det bara att hålla i hatten och ta rygg, säger Micke Lindberg och skrattar. Sådant drag är det på eldsjälarna här.

Starkt lokalsamhälle

Rudskogaborna har under flera decennier byggt upp ett starkt lokalsamhälle som innefattar egensatsningar på en mängd olika områden.

– Vi kör inte med kravlistor till politikerna, säger Håkan Nordström. Däremot har vi bjudit hit ett parti åt gången och visat vad vi åstadkommit. Då är det lättare att få med politikerna.

10 saker Rudskorna har fixat

1. Ett helt bostadsområde byggdes på 90-talet med servicehem och förskola. Två eldsjälar i socknen startade ett eget fastighetsbolag.

2. En årlig så kallad Teknikdag med djur, maskiner, hantverk och marknad.

3. Skolan räddades kvar och i anslutning finns ett ideellt uppbyggt gym.

4. Elljusspår röjdes och på vintern fixar en snökanon konstsnö.

5. Motionsloppet Jordgubbslunken är populärt i dess jordgubbsbygder. Ett Triathlon hade premiär ifjol.

6. Företag som Rudskoga Taxi stödjer den lokala ekonomin och erbjuder jobb åt ungdomar.

7. Några boende bildade ett bolag som fixade billigare uppvärmning i skolan åt kommunen.

8. Fiberbredband byggdes på initiativ av Rudskoga Fiber ekonomisk förvaltning.

9. Via en SMS-tjänst informeras alla som vill om vad som är på gång.

10. Ungdomsgård i Bygdegården med ideellt arbetande ledare är mycket populär.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen