Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari 2018

Byborna får fiber – tack vare skarvsladd från garage

Fiberleverantören missade att ordna el till fibernätet i Väckelsång. Lösningen: En skarvsladd från Mattias Halls garage.

 60 meter lång är sladden som går från garaget till den tekniklåda som försörjer området med bredband via fiber.
60 meter lång är sladden som går från garaget till den tekniklåda som försörjer området med bredband via fiber. FOTO: Mostphotos

Efter en försening på ett halvår fick byn Väckelsång i småländska Tingsryd äntligen bredband via fiber. Men leverantören Bredbandsbolaget hade misslyckats med att ordna elförsörjning till fibernätet, skriver SVT Nyheter.

”Oseriöst”

Lösningen: Mattias Hall ombads låna ut el till grannarnas fiber från sitt eget garage.

– Man är inte dummare än att man kan ställa upp om det krisar. Men det känns ganska oseriöst kan jag tycka. Att ett stort företag som Bredbandsbolaget inte kan lösa det bättre med tillstånd som behövs, säger han till SVT.

Läs också: Landsbygden har ordet – det här önskar vi oss 2018

Nu löper en kabel från garaget till ett teknikskåp 60 meter längre bort.

Mattias lovades kompensation för elen, men när den första avtalade månaden var slut blev räkningen högre än han fått betalt för. Efter att ha försökt få tag på bolaget flera gånger såg han ingen annan råd än att helt enkelt dra ur sladden.

Läs också: Ny rapport: Telefonin på landsbygden är driftsäker

Fick bättre betalt

Då dröjde det inte länge innan Bredbandsbolaget hörde av sig och lovade bättre kompensation. Nu får Mattias 2 000 kronor per påbörjad månad för att låna ut elen, varav ungefär hälften går till att försörja teknikskåpet med el.

Bredbandsbolaget poängterar för SVT att lösningen är tillfällig och kom till stånd för att byborna skulle slippa vänta ännu längre på att få tillgång till bredbandet.

Läs också: Så fixar du fiber till byn (För LRF-medlemmar)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen