Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juni 2017

Byborna fick nog – här är deras kreativa lösning för att rädda sin mack och affär

Linneryd

När mack och affär i Linneryd lades ner samlade byborna krafterna. Nu är bostadsmarknaden stekhet och bensinbolaget ångrar att de inte grävde ner en större tank – så att de slapp fylla på den så ofta.

 Linnerydsborna lyckades rädda sin mack och affär, nyligen firades affärens femårsjubileum. Till vänster överräcker sockenrådets Mikael Kamph (höger) en blomma till handlaren Per-Olof Håkansson. Foto: Stina Åkesson.
Linnerydsborna lyckades rädda sin mack och affär, nyligen firades affärens femårsjubileum. Till vänster överräcker sockenrådets Mikael Kamph (höger) en blomma till handlaren Per-Olof Håkansson. Foto: Stina Åkesson.

Efter flera nedläggningshot la macken och affären i Linneryd, i Småland, ner för sju år sedan. Plötsligt tvingades alla i byn åka två mil både för att tanka och handla. Då fick byborna nog.

– Vi samlade bygdens folk för att komma fram till en lösning, för affär och mack vill vi ha i bygden, berättar Mats Karlsson som var en av de starkaste drivkrafterna.

Fick inga bidrag

Kanske ville ägaren till butiken i närliggande Rävemåla ta över verksamheten? Jo, det visade sig att intresset fanns att driva just affären, men inte i de nuvarande lokalerna – de var för nergångna.

– Vi försökte på alla sätt söka bidrag för att bygga nytt, men vi fick inga. Som en sista utväg samlade vi bygdens folk på ett stormöte i bygdegården, berättar Mats Karlsson.

Byborna sponsrade

Där fick Linnerydsborna med sig kommunen på att bygga upp en butik med café och servicepunkt, som affärsinnehavaren hyr. Även en obemannad mack byggdes. Det lokala sågverket bidrog med mark.

För att projektet skulle genomföras skulle byborna och några lokala företag gå ihop och sponsra med totalt 300 000 kronor.

Fler bidrog än de räknat med

Att bidra med pengar var frivilligt och man tänkte sig att det skulle behöva bli 2 500 kronor per person för att det skulle gå ihop. Men det var så många som anmälde sig att det räckte med mindre än hälften. Totalt bidrog närmare 150 av byns 1 000 innevånare.

– Vi kände att vi vill göra det för att få ha en affär, säger Mats Karlsson.

Bostadsmarknaden skenar

Macken då? Den är nu en del av kedjan Runes bensin, som har fullservicestation i Emmaboda och tre automatstationer sedan innan.

– Ägaren fick den mer eller mindre gratis och är väldigt nöjd, den går bra för den – och för affären också. Det betyder jättemycket för byn att ha en affär och mack, förut var det en del tomma hus men nu är det skrik efter både hus och lägenheter, säger Mats Karlsson.

Ringar på vattnet

Linda Borglin, som bor i Linnaryd och är aktiv i sockenrådet, håller med.

– Det var nödvändigt för orten att de skulle leva vidare. Det har verkligen gett ringar på vattnet, förr var det inte en kotte som ville köpa hus nu går husen jättefort, så det har verkligen vänt härute.

Ger bygemenskap

Affären, som också har ett fik – med stickcafé en dag i veckan – bidrar också till byns sammanhållning, säger hon.

– Det blir en gemenskap när man har en samlingspunkt där man träffar på folk.

Femårsjubileum

Nyligen firades femårsjubileum av affären. Idag går den bra och verkar klara sig utan bidrag från Linnerydsborna.

– Vad gäller macken så ångrar bensinbolaget att de inte grävde ner en större tank för att de får fylla på så ofta, säger Linda Borglin.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen