Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 september 2017

Byborna i Kubbe och Norrflärke fixade sin egen bro

Byarna Kubbe och Norrflärke i Örnsköldsviks kommun skiljs bara åt av en å, men gångbron över den revs på 60-talet. Att bygga en ny skulle kosta uppemot en miljon kronor. Så fick de en idé.

Bild 1/4 FOTO: Elin Sandström
Bild 2/4 FOTO: Elin Sandström
Bild 3/4 FOTO: Elin Sandström
Bild 4/4 FOTO: Elin Sandström

Sedan gångbron mellan byarna Kubbe och Norrflärke revs på 60-talet har den varit saknad.

I många år har byborna undersökt hur man skulle kunna få en ny, men en förundersökning visade att kostnaden skulle bli hisnande en miljon kronor.

Delar från varvsbron

Då fick de en idé! Gamla varvsbron i Husum skulle ju rivas – kunde man inte ta reda på rester av den för att renovera upp och använda? Jo, skulle det visa sig.

– Efter många turer och diskussioner mellan bygdegårdsföreningens ordförande och både tjänstemän och politiker på kommunen så togs ett politiskt beslut att vi skulle få två sektioner av varvsbron gratis, berättar Elin Sandström som på ideell basis varit en av de drivande bakom broprojektet.

Lokalföreningar och bybor

De runt 170 000 kronor som behövdes till bygget skänktes av fem lokalföreningar samt en mindre donation från ett företag. Sedan gick byborna man ur huse – för att hugga i med allt från svetsning, målning och markarbete med maskiner till fika.

– Vi har haft uppemot 100 bybor som har hjälpt till med projektet ideellt. Det har inte varit svårt att få folk engagerade, tvärtom. Det är jättekul, för det kändes ganska orealistisk för några år sen när vi började att vi skulle få till bron. Men vi har så himla mycket kompetens i byn så det flyter liksom på, säger Elin Sandström.

Bättre promenadstråk

Nu ligger den 32 meter långa gång- och cykelbron på plats och snart ska den invigas med pompa och ståt.

– Vi får bättre promenadstråk, och närmare mellan badplats och fotbollsplan. Dessutom har kraftverket byggt ett biflöde så det ska kunna gå fisk vid sidan av och planterat lax, så det blir förhoppningsvis bra fiske och bron gör det mer tillgängligt, säger Elin Sandström.

Stärkt sammanhållning

Brobygget har också betytt mycket för bykänslan.

– Det har även tidigare varit jättebra sammanhållning i byarna, men en sådan här grej stärker den så klart för man får ett gemensamt mål. Vi är väldigt stolta över det vi tillsammans har åstadkommit, säger Elin Sandström.

Läs också: Hela byn sluter upp: Här är deras annorlunda sätt att rädda skolan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen